FDA keurt software goed voor gebruik AirPods Pro als gehoorapparaat

Gepubliceerd op 13/09/2024 02:00 in Economie

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft groen licht gegeven voor de software waarmee gebruikers van de AirPods Pro hun oortjes kunnen gebruiken als gehoorapparaat. Apple heeft aangekondigd dat met een software-update de Apple AirPods Pro 2 bepaalde omgevingsgeluiden kunnen versterken, zoals gesprekken. Na de update kunnen gebruikers met gehoorverlies hun gehoor testen en de oortjes aanpassen aan hun persoonlijke behoeften. Uit tests blijkt dat de software niet per se door een professional hoeft te worden ingesteld, omdat gebruikers dit net zo goed zelf kunnen.

De nieuwe software zal vanaf de herfst beschikbaar zijn voor gebruikers in honderd landen, maar het is niet bekend of Nederland daar ook bij hoort.

Volgens de FDA is de functie geschikt voor mensen met licht tot matig gehoorverlies. Het toezichtsorgaan stelt dat gehoorversterking nu beter beschikbaar is en dat de goedkeuring zal bijdragen aan de acceptatie van het dragen van een gehoorapparaat.

Sinds 2022 mogen winkels onder toezicht van de FDA gehoortoestellen verkopen die geschikt zijn voor mensen met licht tot matig gehoorverlies. Deze stap heeft ervoor gezorgd dat veel consumenten niet langer naar artsen of audiciens hoeven te gaan. Nu is ook het gebruik van "normale" muziekoortjes officieel goedgekeurd voor dit doel.

Apple en andere grote merken zoals Samsung en Sony bieden al langer oortjes aan met functies waarmee omgevingsgeluid wordt versterkt. Hoewel deze functies nuttig kunnen zijn voor mensen met licht gehoorverlies, zijn deze nog niet goedgekeurd door de FDA voor gebruik als gehoorapparaat.

Lees meer nieuws in economie