ECB verlaagt rente naar 3,5 procent ondanks kritiek van bestuursleden

Gepubliceerd op 13/09/2024 05:00 in Economie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om de rente opnieuw te verlagen, van 3,75 procent naar 3,5 procent. Ondanks kritiek van enkele bestuursleden, is de ECB van mening dat de inflatie voldoende onder controle is om deze stap te zetten.

De ECB baseert haar besluit op recente inflatiecijfers uit de eurozone. In augustus kwam de inflatie uit op 2,2 procent. Met een hogere rente wil de ECB prijsstijgingen terugdringen naar een structureel niveau van 2 procent.

De verwachting is dat de inflatie dit jaar op 2,5 procent zal uitkomen, voornamelijk vanwege de verwachte stijging van energieprijzen later in het jaar. De ECB streeft ernaar om de inflatie van 2,2 procent volgend jaar te laten dalen naar 1,9 procent in 2026.

Drie maanden geleden verlaagde de ECB voor het eerst sinds september 2019 de rente. Destijds daalde de rente van 4 procent naar 3,75 procent. Voor die tijd verhoogde de ECB juist de rente om de hoge prijsstijgingen in de eurozone onder controle te krijgen.

De hoge prijsstijgingen hebben invloed op het beschikbare inkomen van Europeanen. Een hogere rente maakt lenen moeilijker, wat de economie afremt en prijzen onder controle houdt.

De ECB heeft de rente verlaagd om de prijsstijgingen te temperen die zijn ontstaan door de energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne. Met een recordrente van 4 procent werd het lenen ontmoedigd.

Hoewel de inflatie in de eurozone geleidelijk richting het doel van 2 procent zakte, varieert de situatie per euroland. Zo lag de inflatie in Nederland in augustus op 3,3 procent, ruim boven het Europees gemiddelde. In België bedroeg de inflatie zelfs 4,5 procent.

Op de persconferentie na afloop van de ECB-bijeenkomst wilde ECB-president Christine Lagarde niet speculeren over verdere renteverlagingen later dit jaar. Ze benadrukte dat er nog veel onzekerheden zijn over de economie en inflatie, en dat de rente wordt aangepast op basis van de cijfers.

Lagarde gaf geen concrete verwachting over de uiteindelijke rentestand, maar benadrukte dat de ECB streeft naar een structurele inflatie van 2 procent tegen medio 2025. De definitieve hoogte van de rente zal worden bepaald op basis van de situatie op dat moment.

Lees meer nieuws in economie