33.000 medewerkers Boeing leggen werk neer vanwege salarisconflict

Gepubliceerd op 13/09/2024 20:00 in Economie

Vandaag hebben maar liefst 33.000 medewerkers van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing het werk neergelegd vanwege een conflict over salarisverhogingen. Ondanks dat de voorgestelde loonstijging van meer dan 25 procent over een periode van vier jaar door de vakbond als succesvol werd beschouwd, stemde ruim 95 procent van de leden er niet mee in.

De vakbond voor de transportsector eist echter een loonstijging van 40 procent in drie jaar tijd. Hierdoor is de zeldzame staking van Boeing-medewerkers tot stand gekomen. Dit is de eerste keer in 16 jaar dat het personeel het werk neerlegt.

De stad Seattle, waar twee belangrijke productielocaties van Boeing zijn gevestigd, wordt direct getroffen door de staking. De productie van verschillende Boeing-toestellen, waaronder het populaire 737-model, ligt momenteel stil.

Boeing heeft al laten weten bereid te zijn tot een grotere loonstijging en opnieuw in gesprek te willen met de vakbond. Of dit het einde van de staking zal betekenen, is echter nog onzeker.

De vorige staking van Boeing-medewerkers duurde uiteindelijk 52 dagen en kostte de vliegtuigbouwer ongeveer 100 miljoen dollar per dag.

Deze staking komt op een ongelukkig moment voor Boeing, dat al sinds 2018 geen winst meer maakt. Het bedrijf heeft te maken gehad met technische mankementen aan hun toestellen, zoals het neerstorten van twee vliegtuigen in 2018 en 2019, waarbij 346 mensen omkwamen. Dit jaar kreeg Boeing ook een boete van ruim 240 miljoen dollar voor een incident met een zijpaneel van een vliegtuig van Alaska Airlines. Het bedrijf zag zijn aandelen met 60 procent dalen en leed in het tweede kwartaal van 2024 bijna 1,5 miljard dollar verlies.

Lees meer nieuws in economie