China verhoogt pensioenleeftijd om economie te ondersteunen

Gepubliceerd op 14/09/2024 01:00 in Economie

China heeft aangekondigd dat ze voor het eerst in decennia de pensioenleeftijd zullen verhogen. De vergrijzende bevolking van China legt een steeds grotere druk op de pensioenbudgetten, met als gevolg dat het geld naar verwachting in 2035 op zal zijn.

De Chinese beroepsbevolking krimpt terwijl het aantal mensen dat met pensioen gaat juist toeneemt. Dit heeft een negatief effect op de economische groei, en daarom wil de Chinese overheid de kwakkelende economie steunen door de pensioenleeftijd te verhogen.

Tot nu toe kenden mannen een pensioenleeftijd van 60 jaar en vrouwen van 55 of 50 jaar, afhankelijk van het soort werk dat ze deden. Deze leeftijden zullen de komende 15 jaar geleidelijk verhoogd worden naar 63, 58 en 55 jaar.

Hoewel de levensverwachting van Chinezen snel stijgt, zorgt de afnemende bevolkingsopbouw voor problemen. Door de jarenlange eenkindpolitiek die in 1979 werd ingevoerd en pas recentelijk versoepeld is, zijn er te veel ouderen en te weinig werkenden in China.

Sinds de afschaffing van de eenkindpolitiek probeert de overheid Chinezen aan te moedigen om meer kinderen te krijgen, maar dit lijkt nog niet effectief te zijn. De hoge kosten van levensonderhoud en het gebrek aan geschikte woningen voor gezinnen met meer dan één kind zorgen ervoor dat steeds minder Chinezen bereid zijn om kinderen te krijgen.

De maatregel om de pensioenleeftijd te verhogen is een stap van de Chinese overheid om de economie te ondersteunen in het licht van de vergrijzende bevolking en de afnemende beroepsbevolking. Het is een van de vele stappen die genomen worden om de uitdagingen van de demografische veranderingen in China aan te pakken.

Lees meer nieuws in economie