Geen strafrechtelijke vervolging voor Babboe na frameproblemen

Gepubliceerd op 14/09/2024 19:00 in Economie

Fietsproducent Babboe zal niet strafrechtelijk worden vervolgd voor de frameproblemen waar vorig jaar een terugroepactie voor werd gestart. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat een rechtszaak niet nodig is, aangezien het bedrijf meewerkt en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook een straf kan opleggen.

Aan het begin van dit jaar werd bekend dat de bakfietsen van Babboe kunnen breken. Als gevolg hiervan kreeg het bedrijf een handelsverbod opgelegd en moest het 22.000 fietsen terugroepen voor verbeteringen.

Na deze gebeurtenissen kondigde de NVWA aan samen met het OM te onderzoeken of Babboe bewust informatie achterhield voor inspecteurs. Voormalige werknemers meldden aan RTL Nieuws dat fietsen met defecten werden verborgen voordat controleurs langs kwamen.

Het OM heeft nu geconcludeerd dat een strafrechtelijke vervolging niet noodzakelijk is, aangezien de NVWA ook zonder gerechtelijke uitspraak een straf kan opleggen indien nodig. Op dit moment voegt een strafrechtelijk onderzoek volgens het OM niets toe.

Desondanks blijven de juridische problemen voor Babboe voortduren, aangezien advocaten namens fietseigenaren hebben aangekondigd het bedrijf aan te klagen. Zij vinden dat Babboe te langzaam reageert op het oplossen van de problemen. Ook zijn gedupeerden ontevreden over het feit dat Babboe alleen de optie biedt om fietsen te ruilen, terwijl zij liever een schadevergoeding ontvangen om zelf een nieuwe fiets te kunnen kopen.

Lees meer nieuws in economie