ILT neemt 16.500 illegale fatbikes uit China in beslag

Gepubliceerd op 14/09/2024 20:00 in Economie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in de jacht op illegale fatbikes inmiddels 16.500 van deze elektrische fietsen uit China in beslag genomen. Een groot deel van de fietsen werd gevonden bij acties in de Rotterdamse haven, die begonnen in juli. Daarnaast heeft de ILT duizend Chinese fatbikes in beslag genomen bij de distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

De rijwielen zijn verboden omdat eigenaren via een simpele code of een app de snelheid van de fiets kunnen opvoeren naar 35 tot 45 kilometer per uur, terwijl een elektrische fiets met trapondersteuning maximaal 25 kilometer per uur mag gaan. Volgens de ILT hebben de fietsen vaak een te sterke motor en andere eigenschappen waardoor ze in feite als een brommer worden beschouwd. Hierdoor mogen ze niet worden verkocht in Nederland, omdat het frame, remmen en banden niet zijn getest op dergelijke snelheden wat kan leiden tot gevaarlijke situaties met een groot risico op ongelukken en letsel.

De ILT geeft aan dat er fatbikes zijn die wel voldoen aan de regels voor elektrische fietsen, maar dat er een groeiend aantal goedkopere, onveilige en ongekeurde bromfietsen op de Nederlandse markt worden aangeboden. De instantie roept op om de verkoop van deze fietsen via officiƫle kanalen te stoppen.

In Den Haag is een meerderheid van de Tweede Kamer het niet eens met minister Madlener van Infrastructuur over het tegengaan van fatbikes. Vanwege het toenemende aantal ongelukken pleit een Kamermeerderheid voor een minimumleeftijd van 14 jaar voor het rijden op dit type elektrische fietsen en het invoeren van een helmplicht, maar de minister is hier tegen.

De ILT zal alle dossiers overdragen aan de officier van justitie, wat kan betekenen dat producenten en verkopers niet alleen beboet, maar ook vervolgd kunnen worden.

Lees meer nieuws in economie