Thuisbatterijen zorgen voor mogelijke problemen op elektriciteitsnet

Gepubliceerd op 15/09/2024 00:00 in Economie

#

Netbeheerder Stedin waarschuwt voor extra piekbelasting op het elektriciteitsnet door de groeiende populariteit van thuisbatterijen. Momenteel zijn er zo'n 1600 huishoudens in Nederland met een thuisaccu, maar dat aantal stijgt snel.

De populariteit van thuisbatterijen heeft te maken met het stoppen van de salderingsregeling, waardoor huishoudens met zonnepanelen vanaf 2027 minder betaald zullen krijgen voor de stroom die ze aan het net leveren. Energiemaatschappijen brengen ook vaker kosten in rekening voor het terugleveren van stroom, waardoor meer mensen overwegen om een thuisbatterij aan te schaffen.

Hoewel commerciƫle aanbieders zoals Zonneplan en Tibber honderden of zelfs duizenden batterijen hebben verkocht, blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau CE Delft dat de thuisbatterijen zichzelf niet snel terugverdienen. Het is daarom nodig om de batterij te gebruiken op de energiemarkten.

Thuisbatterijen kunnen ook energie aftappen van het net op momenten met veel stroom en deze weer terugleveren wanneer de prijzen hoog zijn. Dit verdienmodel wordt door verkopers aangeprezen, maar onderzoekers waarschuwen dat de terugverdientijd van thuisbatterijen onzeker is door dalende inkomsten en de opkomst van grote industriƫle batterijbezitters op de energiemarkt.

Netbeheerders zijn ook bezorgd over thuisbatterijen, omdat ze extra netbelasting kunnen veroorzaken wanneer veel grote accu's in een wijk gelijktijdig laden of ontladen. Hierdoor kunnen pieken op het elektriciteitsnet hoger worden. Stedin-bestuurder Peters benadrukt het belang van spelregels voordat thuisbatterijen worden ingezet, om overbelasting van het lokale net te voorkomen.

Verkopers zoals Zonneplan zijn echter van mening dat thuisbatterijen momenteel niet meer netcongestie veroorzaken dan oplossen. Toch erkennen zij dat in de toekomst problemen kunnen ontstaan en kondigen zij een proef aan met netbeheerder Liander om klanten te betalen wanneer zij hun thuisbatterijen niet gebruiken bij dreigende overbelasting van het elektriciteitsnet.

Lees meer nieuws in economie