Zorgen over diepzeemijnbouw: ontdekte biodiversiteit in oceaanbodem in gevaar
Gepubliceerd op 21/09/2024 13:00 in Economie
Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft een levendige wereld ontdekt in de oceaanbodem, met wormen en slakken die tot voor kort onbekend waren. Marien bioloog Sabine Gollner is bezorgd over plannen voor diepzeemijnbouw die de Noorse regering heeft.
Gollner heeft onderzoek gedaan naar biodiversiteit in warmwaterbronnen op de oceaanbodem. Tijdens haar onderzoek groef ze vulkanisch gesteente op uit een bron op twee kilometer diepte in de Stille Oceaan. In dit gesteente werden holtes en gangen van wormen en slakken ontdekt, wat een verrassende vondst was.
De Noorse regering overweegt diepzeemijnbouw vanwege de aanwezigheid van kobalt, mangaan en nikkel op de oceaanbodem. Deze metalen zijn belangrijk voor de energietransitie en worden onder andere gebruikt in batterijen van elektrische auto's. Europese landen zijn momenteel afhankelijk van andere landen voor deze grondstoffen, en bedrijven tonen interesse in het winnen van deze metalen vanwege een dreigend tekort in de toekomst.
Er is echter bezorgdheid over de mogelijke schade die diepzeemijnbouw kan veroorzaken aan het diepzeeleven. Het Europees Parlement heeft Noorwegen al eens opgeroepen om een tijdelijk verbod in te stellen op diepzeemijnbouw totdat de gevolgen voor het milieu, ecosystemen en biodiversiteit duidelijk zijn. Gollner sluit zich hierbij aan en benadrukt het belang van verder onderzoek naar de ondergrondse leefomgeving voor de biodiversiteit in de diepzee voordat diepzeemijnbouw plaatsvindt.