Nederland moet zich beter voorbereiden op vergrijzende Europese Unie
Gepubliceerd op 25/09/2024 18:00 in Economie
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft gewaarschuwd dat Nederland zich beter moet voorbereiden op de vergrijzing binnen de Europese Unie. Hoewel Nederland zelf relatief goed is voorbereid op de vergrijzing, geldt dit niet voor alle EU-landen. Dit kan ook negatieve gevolgen hebben voor Nederland.
Volgens de WRR zijn er de komende jaren steeds meer ouderen ten opzichte van jongere mensen. Momenteel is er nog één gepensioneerde tegenover drie werkenden, maar dit zal verschuiven naar twee gepensioneerden tegenover drie werkenden.
Nederland heeft een goed pensioenstelsel, waardoor het relatief goed is voorbereid op de vergrijzing. De meeste werknemers zijn aangesloten bij een pensioenfonds dat geld spaart en belegt voor hun pensioen. Hierdoor heeft Nederland aanzienlijk grotere pensioenspaarpotten dan de meeste andere EU-landen, met een totaal belegd vermogen van 1687 miljard euro, wat neerkomt op meer dan 93.000 euro per inwoner.
In andere EU-landen worden pensioenen vaak alleen gefinancierd vanuit de begroting, waarbij de huidige werkenden betalen voor de huidige gepensioneerden.
De WRR waarschuwt dat de minder goed gefinancierde pensioenen in andere landen economische problemen kunnen veroorzaken vanwege de stijgende pensioenuitgaven. Dit kan leiden tot hogere staatsschulden en inflatie, wat ook nadelige gevolgen kan hebben voor Nederland als handelsland.
Het belangrijkste advies van de WRR aan het kabinet is om tijdens Europese onderhandelingen de focus te leggen op meer en langer werken. Daarnaast pleit de WRR voor meer investeringen in omscholing van oudere werknemers, zodat zij langer actief kunnen blijven op de arbeidsmarkt.
De WRR benadrukt ook het belang van het versterken van handels- en investeringsbanden met jonge landen buiten Europa, om de impact van de vergrijzing binnen de EU te verzachten.
Tot slot stelt de WRR dat het te laat is voor andere landen om een pensioenspaarsysteem in te voeren zoals in Nederland, gezien de tijd die nodig is om dergelijke spaarpotten op te bouwen.