OM start onderzoek naar fatbikeverkoper La Souris na vermeende verkoop van illegale fatbikes
Gepubliceerd op 26/09/2024 22:00 in Economie
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar fatbikeverkoper La Souris en eigenaar Armando Muis. Dit werd bevestigd door een woordvoerder van het OM. Het onderzoek staat los van de recente uitzending van consumentenprogramma BOOS, waarin werd beweerd dat La Souris in de afgelopen jaren waarschijnlijk tienduizenden fatbikes met te sterke motoren heeft verkocht.
Volgens de Nederlandse wet mag een fatbikemotor een vermogen van maximaal 250 watt hebben. Echter, onderzoek van BOOS suggereert dat La Souris fatbikes heeft verkocht met een vermogen van 500 tot 750 watt.
Naast het OM is ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) betrokken bij het onderzoek naar La Souris. Vorige maand werden 1100 fatbikes in beslag genomen omdat ze volgens de inspectie niet veilig zouden zijn.
Eigenaar Armando Muis van La Souris ontkent de beschuldigingen en beweert dat het bedrijf alleen legale fatbikes verkoopt. Hij zegt dat de inspectie een onjuiste test heeft uitgevoerd en dat de fatbikes altijd worden beveiligd tegen manipulatie voordat ze worden verkocht. Muis bekritiseert ook het onderzoek van BOOS en beweert dat het programma zich baseert op inkoopfacturen in plaats van laboratoriumonderzoek.
Het gebruik van fatbikes, vooral onder kinderen, is al langer een onderwerp van discussie in de politiek en de maatschappij. Momenteel is het toegestaan voor iedereen om op een fatbike te rijden, zelfs jonge kinderen. De e-bikes met dikke banden mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden, maar worden soms opgevoerd tot wel 45 of 50 kilometer per uur. De Tweede Kamer heeft recentelijk een motie aangenomen om het gebruik van fatbikes door kinderen onder de 14 jaar te verbieden.