Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens richten zich op vermindering van afvalberg

Gepubliceerd op 28/09/2024 23:00 in Economie

Wereldwijd wordt er dit jaar naar verwachting een recordaantal van bijna 5 miljard passagiers vervoerd. Met deze toename van vliegverkeer groeit ook de zorg over de enorme afvalberg die door alle maaltijden, kussentjes en koptelefoons ontstaat.

Luchtvaartmaatschappijen hebben het probleem van afvalvermindering hoog op de agenda staan. Het Aviation Sustainability Forum en de internationale luchtvaartkoepel IATA schatten dat er jaarlijks wereldwijd 3,6 miljoen ton afval ontstaat, waarvan 18 procent bestaat uit niet geconsumeerde maaltijden.

KLM bijvoorbeeld verwerkt dagelijks al 14 ton cateringafval van intercontinentale vluchten. De maatschappij onderzoekt de mogelijkheid om minder eten mee te nemen op vluchten om zo de afvalberg te verkleinen.

Een belangrijke uitdaging voor luchtvaartmaatschappijen is het voorkomen van 'nee' verkopen aan passagiers. KLM verzamelt data van niet geconsumeerd eten en drinken per vlucht om zo beter inzicht te krijgen en hun belading hierop aan te passen.

Internationale regels zorgen echter voor obstakels, aangezien luchtvaartmaatschappijen het cateringafval dat overblijft na intercontinentale vluchten moeten verbranden om dierziektes te voorkomen. KLM heeft daarom besloten passagiers niet standaard meer wegwerpkoptelefoons te geven, maar hen te adviseren om hun eigen koptelefoon mee te nemen.

Ondanks deze inspanningen is er nog geen grote vermindering van de afvalberg te zien. Andere maatschappijen delen bijvoorbeeld nog steeds standaard koptelefoons uit, wat leidt tot een aanzienlijke verspilling van materialen.

Schiphol, de luchthaven met jaarlijks 3000 ton afval van vliegtuigen en in totaal 13.000 ton afval van kantoren en terminals, streeft naar een 'zero-waste'-doel in 2030. Door afval beter te scheiden en te recyclen hoopt de luchthaven de hoeveelheid afval te verminderen en meer hergebruik te realiseren.

Passagiers spelen ook een belangrijke rol in dit proces door goed te scheiden en bewust om te gaan met afval. Samen met de inspanningen van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens kunnen kleine stappen worden gezet naar een schonere en duurzamere luchtvaartindustrie.

Lees meer nieuws in economie