Vierdaagse werkweek: de toekomst van arbeid?

Gepubliceerd op 29/09/2024 11:00 in Economie

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, en oud-VVD-vicepremier Annemarie Jorritsma zijn sceptisch over het idee van een vierdaagse werkweek. Dit voorstel, afkomstig van vakbond FNV, houdt in dat fulltime werken voortaan inhoudt dat je in vier dagen 32 uur arbeid verricht, met behoud van salaris.

In andere landen wordt serieus onderzoek gedaan naar de vierdaagse werkweek. Zo concludeert hoogleraar Brendan Burchell van de Universiteit van Cambridge dat de productiviteit vaak gelijk blijft of zelfs hoger kan worden. Dit blijkt uit een experiment met lokale Britse ambtenaren.

FNV-vakbondsleider Zakaria Boufangacha stelt dat een kortere werkweek medewerkers gelukkiger en gezonder kan maken. Hij gelooft dat dit kan helpen bij het tegengaan van personeelstekorten op de arbeidsmarkt. Econoom Mathijs Bouman plaatst echter kanttekeningen bij de uitvoering van de experimenten en wijst op het Hawthorne-effect.

Hoewel de Britse conservatieve partij kritisch is over de vierdaagse werkweek, voorspelt Burchell dat dit in de toekomst steeds meer gemeengoed zal worden. Econoom Bouman erkent dat we mogelijk naar minder werkdagen evolueren, maar benadrukt dat we niet zo ver zullen gaan als de voorspelling van econoom Keynes uit de vorige eeuw, die dacht dat we slechts twee dagen per week zouden werken.

Bouman vindt dat sectoren zoals de zorg en ICT zeker kansen bieden voor de vierdaagse werkweek. Ook Burchell voorspelt dat we in de toekomst mogelijk nog minder gaan werken en meer tijd zullen hebben om te relaxen en van het leven te genieten.

Lees meer nieuws in economie