Nieuw tariefsysteem voor elektriciteitsnet in Nederland

Gepubliceerd op 04/10/2024 06:00 in Economie

De Autoriteit Consument en Markt vindt dat de kosten voor verbetering van het elektriciteitsnet in Nederland eerlijk verdeeld moeten worden tussen afnemers en producenten. Momenteel worden deze kosten alleen gedragen door afnemers, maar de ACM wil hier verandering in brengen door de invoering van een invoedingstarief.

Volgens de ACM zullen de kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet de komende jaren flink stijgen, naar schatting van 7 miljard euro per jaar naar 18 tot 25 miljard euro over de komende 25 jaar. Om dit eerlijk te verdelen, zullen grote producenten van elektriciteit gaan bijdragen aan de kosten door geld te betalen aan de beheerders van het elektriciteitsnet.

De ACM onderzoekt momenteel hoe elektriciteitscentrales, zonne-, wind- en batterijparken kunnen bijdragen aan deze kosten. De tarieven die netbeheerders mogen vragen worden door de ACM bepaald en er wordt gehoopt dat er in 2027 een invoedingstarief kan worden ingevoerd na overleg met marktpartijen.

Brancheorganisaties van zonne- en windparken zijn sceptisch over het invoedingstarief en vinden dat dit alleen moet gelden voor nieuwe parken, niet voor bestaande. Ook de brancheorganisatie van energieproducenten, Energie Nederland, is tegen het tariefsysteem. Zij vrezen dat dit de ontwikkeling van duurzame energie kan vertragen en zal leiden tot hogere elektriciteitsprijzen.

De discussie over eerlijke kostenverdeling speelt ook bij consumenten, met name bij consumenten die zonnepanelen hebben. Veel energiebedrijven zijn begonnen met het rekenen van terugleververgoedingen aan consumenten met zonnepanelen, omdat de kosten voor het terugleveren van stroom zijn gestegen. Energiemaatschappijen willen deze kosten eerlijker verdelen tussen gebruikers en opwekkers van energie.

Lees meer nieuws in economie