Zuidpool vergroent in rap tempo door klimaatverandering
Gepubliceerd op 05/10/2024 04:00 in Economie
De Zuidpool, een onherbergzame en kurkdroge plek bedekt met ijs, laat steeds meer groene plukjes zien. Britse wetenschappers hebben vastgesteld dat de oppervlakte bedekt met mos tussen 1986 en 2021 ruim elf keer zo groot is geworden, voornamelijk aan de randen en bergtoppen die boven het ijs uitsteken.
Hoewel de vergroening duidelijk is, zijn sommige poolonderzoekers sceptisch over de bevindingen. Ecoloog Stef Bokhorst van de Vrije Universiteit twijfelt aan de nauwkeurigheid van de metingen, aangezien hij in de jaren 70 en 80 al grote gebieden met mos heeft waargenomen op de Zuidpool.
Klimaatverandering wordt aangewezen als de oorzaak van deze vergroening. Op het Antarctisch schiereiland, het meest noordelijke deel van de Zuidpool dat richting Zuid-Amerika uitsteekt, wordt het natter en warmer. Dit heeft geleid tot een snelle uitbreiding van het mos, wat wetenschappers verbazingwekkend vinden.
Ondanks de bedenkingen van sceptici, zijn de onderzoekers van de Universiteit van Exeter overtuigd van hun resultaten. Ze hebben zorgvuldig geanalyseerd en geen mos op met ijs en sneeuw bedekt land meegerekend. Oliver Bartlett van de University of Hertfordshire suggereert dat gezondere mossen mogelijk beter waarneembaar zijn op satellietbeelden.
Hoewel de vergroening de Zuidpool minder vijandig maakt voor leven, maken wetenschappers zich zorgen over de komst van nieuwe plantensoorten door toeristen die zaden meenemen op hun schoenen. De Zuidpool, die miljoenen jaren geleden groen was met bossen, lijkt volgens onderzoeker Thomas Roland onvermijdelijk te veranderen op de lange termijn.