Arbeidsinspectie eist maatregelen pakketdiensten voor te zwaar werk personeel
Gepubliceerd op 09/10/2024 23:00 in Economie
De Arbeidsinspectie heeft vastgesteld dat werknemers bij de zes grootste pakketdiensten te lang en te zwaar werk moeten doen. Voornamelijk uitzendkrachten en arbeidsmigranten worden blootgesteld aan te zware fysieke omstandigheden, wat kan leiden tot lichamelijke overbelasting en gezondheidsschade.
Uit een jaar lang onderzoek in 35 depots van de pakketdiensten blijkt dat werknemers te zwaar tillen, te veel bukken en werken in een te hoog tempo. Om de lichamelijke overbelasting te verminderen, eist de Arbeidsinspectie dat de pakketdiensten op korte termijn maatregelen nemen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van tilhulpmiddelen, het inzetten van meer personeel en het afwisselen van diensten, aldus Danielle Rebel van de Arbeidsinspectie.
Daarnaast wil de inspectie dat de hele sector met een totaalpakket aan structurele verbeteringen komt, zoals een logische inrichting van depots om het gesjouw met pakketten te verminderen. Ook robotisering en automatisering kunnen helpen om het tillen van zware pakketten te verminderen. Duidelijke afspraken over maximale vulhoogtes van karren, maximale gewichten van pakketten en trainingen zijn ook nodig.
Pakketdienst DHL laat weten dat zij al diverse initiatieven hebben genomen om het werk fysiek minder zwaar te maken, zoals het ontwikkelen van tilhulpmiddelen en het maken van afspraken met klanten over het maximale gewicht van pakketten. Ewout Blaauw van DHL benadrukt dat de veiligheid en gezondheid van medewerkers altijd de hoogste prioriteit hebben.
De pakketdiensten hebben een jaar de tijd gekregen om de verbeteringen door te voeren, maar de Arbeidsinspectie zal nauwlettend toezien op de voortgang. De inspectie hoopt dat de sector gezamenlijk zal optreden om de fysieke omstandigheden te verbeteren en staat klaar om advies te geven. Na een jaar zullen er nieuwe inspecties worden uitgevoerd om de situatie te beoordelen.