CPB waarschuwt voor gevolgen van uitstel langetermijnbeslissingen

Gepubliceerd op 10/10/2024 20:00 in Economie

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft gewaarschuwd dat het blijven uitstellen van beslissingen voor de lange termijn Nederland in de toekomst duur komen te staan. In een verkenning van de Nederlandse economie en samenleving in 2050 benadrukt het CPB dat keuzes consequenties hebben en dat niet kiezen ook niet aantrekkelijk is.

Premier Schoof heeft vanmiddag de langetermijnverkenning Kiezen voor later: vier visies voor 2050 in ontvangst genomen.

Een duidelijk voorbeeld van de gevolgen van besluiteloosheid over belangrijke langetermijnthema's is de woningmarkt. Het CPB waarschuwde al in 1992 voor mogelijke tekorten als er geen keuzes zouden worden gemaakt, met name vanwege de verwachte toename van bijvoorbeeld alleenstaanden en ouderen.

Sinds de jaren 90 is de druk op de woningmarkt sterk toegenomen, met een historisch tekort van 390.000 eind vorig jaar. Dit tekort is volgens het CPB het gevolg van te weinig overheidsplannen voor structurele woningbouw.

Voor de komende 25 jaar stelt het CPB vier scenario's voor (markt, duurzaam, autonoom of samen) waarbinnen de overheid beleid kan maken. Elk scenario heeft zijn voor- en nadelen, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw.

De scenario's 'markt', 'duurzaam', 'autonoom' en 'samen' hebben elk impact op de woningmarkt, economische groei, zorg, sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. Het CPB benadrukt dat alle keuzes consequenties met zich meebrengen en dat het niet maken van keuzes geen recht doet aan de economische en maatschappelijke uitdagingen van Nederland.

Lees meer nieuws in economie