ASML aandeel opnieuw in het rood na uitlekken slechte kwartaalcijfers

Gepubliceerd op 21/10/2024 01:00 in Economie

Het aandeel van chipmachinemaker ASML staat opnieuw flink in het rood na slechte kwartaalcijfers die voor de geplande publicatie uitlekten. Na ruim een uur handel in Amsterdam stond het aandeel vandaag meer dan 4 procent in de min. Gisteren daalde het aandeel in korte tijd met 15 procent, waardoor er ruim 50 miljard euro aan beurswaarde verloren ging.

Hoewel ASML een recordomzet en -winst behaalde in het derde kwartaal van dit jaar, werden deze cijfers overschaduwd door teleurstellende cijfers met betrekking tot het aantal geplaatste bestellingen en de verwachtingen voor de toekomst. Aangezien de doorlooptijd lang is, geven de omzet en winst geen actueel beeld van de situatie. Dit heeft geleid tot teleurstelling onder analisten en beleggers.

ASML is het meest waardevolle bedrijf van Nederland en behoort tot de meest waardevolle bedrijven van Europa. De AEX-index, waarin de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland zijn opgenomen, staat licht in het rood.

Alle ogen zijn nu gericht op het persmoment van ASML om 15.00 uur vanmiddag, waar het bedrijf een toelichting zal geven op de cijfers. Hoewel dit persmoment altijd gepland staat na de publicatie van kwartaalcijfers, heeft het nu extra belang gekregen vanwege de recente ontwikkelingen.

Lees meer nieuws in economie