Uitzendbureaus ontslaan niet-Nederlandse werknemers vaker op staande voet**

Gepubliceerd op 21/10/2024 03:00 in Economie

**

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat uitzendbureaus niet-Nederlandse werknemers veel vaker op staande voet ontslaan dan Nederlandse werknemers. Jaarlijks worden duizenden mensen op deze manier ontslagen, wat hen kwetsbaar maakt voor misbruik.

In Nederland werken ongeveer een half miljoen mensen met een buitenlandse nationaliteit als uitzendkracht, wat 58 procent van het totaal aantal uitzendkrachten vertegenwoordigt. Werkgevers laten vooral uitzendkrachten met een buitenlands paspoort relatief vaak per direct vertrekken. In 2022 werden meer dan 7400 uitzendkrachten op staande voet ontslagen, waarvan 83 procent een buitenlands paspoort had.

Het lijkt erop dat veel van deze ontslagen onterecht zijn. Uitzendbureaus gebruiken onterechte ontslagen als verdienmodel, wat de Nederlandse Arbeidsinspectie eerder dit jaar al beschreef. Branchevereniging ABU keurt deze praktijken af en wil dat malafide ondernemers harder worden aangepakt.

Een specifiek geval werd ontdekt bij een uitzendbureau dat arbeidsmigranten uitleent aan de vleesindustrie. Het bureau heeft in de periode 2020-2022 duizenden mensen op staande voet ontslagen, wat opmerkelijk is gezien de zeldzaamheid van dergelijke ontslagen. Na deze ontdekking werden nog twee andere uitzendbureaus geïdentificeerd die op grote schaal hun personeel ontslaan.

De Nederlandse Arbeidsinspectie is geschrokken van deze praktijken en noemt het "omvangrijk misbruik". De ontslagen arbeidsmigranten worden ernstig benadeeld doordat ze geen loon, vakantiegeld en ontslagvergoeding ontvangen. Voormalig minister Van Gennip noemde de situatie "erger dan erg" en riep de brancheverenigingen op het matje.

Hoewel de uitzendsector als geheel niet extreem afwijkt, blijkt uit de cijfers dat het probleem breder is dan enkel de vleessector. Minister Van Hijum noemt het misbruik van ontslag op staande voet onacceptabel en kondigt aan om te onderzoeken of er een verbod op uitzendwerk in bepaalde sectoren moet komen, zoals dat al bestaat in Duitsland voor de vleessector.

Lees meer nieuws in economie