Order van 59 bussen geannuleerd bij Ebusco, fabrikant lijdt grote verliezen

Gepubliceerd op 21/10/2024 12:00 in Economie

Ebusco, de bouwer van elektrische bussen uit Deurne, heeft een nieuwe tegenvaller te verwerken gekregen. Qbuzz heeft een order van 59 bussen geannuleerd, nadat het bedrijf eerder al beslag had gelegd op enkele rekeningen van Ebusco. De reden voor de annulering is niet bekendgemaakt.

Vandaag zal Ebusco het opzeggen van de order aanvechten in een kort geding, en proberen het beslag op de bankrekeningen ongedaan te maken. Volgens het bedrijf zijn er al 45 van de 59 bussen geproduceerd, waarvan er 30 klaar staan voor levering.

De fabrikant lijdt grote verliezen door problemen met de productie, voornamelijk als gevolg van een haperende aanvoer van onderdelen na de coronapandemie. Hierdoor worden er veel minder bussen gemaakt dan oorspronkelijk gepland.

Eerder hebben Connect Bus en Keolis ook al orders voor elektrische bussen bij Ebusco geannuleerd. Ebusco meldt dat 47 bussen van de order van Connect Bus al in een vergevorderd stadium van productie zijn en dat er gesprekken lopen met andere partijen voor de verkoop van deze bussen. Met Keolis is overeengekomen om een order van 50 bussen stop te zetten.

Om nieuw kapitaal binnen te halen, wil Ebusco een 'claimemissie' uitvoeren, waarvoor toestemming van aandeelhouders nodig is. De uitkomst hiervan zal donderdag worden bepaald tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Op de beurs is de waarde van Ebusco vanmorgen sterk gedaald, waarbij het aandeel met 18 procent kelderde. De handel werd tijdelijk stilgelegd om rust onder beleggers te creƫren. Na hervatting van de handel herstelde de koers licht. In totaal is de waarde van Ebusco sinds begin dit jaar al met ruim 85 procent gedaald.

Lees meer nieuws in economie