Lange wachttijden voor psycholoog leiden tot meer verwijzingen naar bedrijfspsychologen

Gepubliceerd op 21/10/2024 17:00 in Economie

Werknemers kloppen vaker aan bij bedrijfsartsen voor verwijzingen naar bedrijfspsychologen vanwege de lange wachttijden voor reguliere psychologen. Dit melden verschillende arbodiensten aan de NOS. Grote arbodiensten hebben de afgelopen jaren meer psychologen in dienst genomen om aan de stijgende vraag te voldoen.

Arbodiensten zoals ArboNed, HumanCapitalCare en Zorg van de Zaak zien een toename in het aantal psychologen in dienst. ArboNed groeide bijvoorbeeld van 5 naar 20 psychologen in 2,5 jaar tijd. Werkgevers erkennen het belang van snelle toegang tot psychologische hulp om verzuim te voorkomen en terug te dringen.

Bedrijven maken steeds vaker gebruik van psychologen via arbodiensten of hebben ze op de loonlijst staan. Huisartsen verwijzen ook vaker door naar bedrijfspsychologen vanwege de groeiende wachtlijsten in de reguliere zorg. Bedrijfspsychologen richten zich vooral op werkgerelateerde aspecten bij de behandeling van mentale klachten.

Hoewel de toename in verwijzingen positief is, brengt het ook risico's met zich mee volgens vakbonden. Er moet altijd garantie zijn dat de hulpverleners onafhankelijk blijven en de privacy van werknemers gewaarborgd wordt. Werkgevers betalen de rekening voor werknemers die behandeld worden door bedrijfspsychologen, maar dit betekent niet dat de privacyrichtlijnen kunnen worden genegeerd.

Sommige bedrijven, zoals accountancykantoor EY, bieden werknemers de mogelijkheid om anoniem met bedrijfspsychologen te spreken. EY werkt nu ook samen met een extern psychologenplatform om drempels te verlagen. De toegenomen behoefte aan psychologische ondersteuning wordt vooral gezien onder dertigers, die gewend zijn snel professionele hulp in te schakelen.

Het belang van tijdige toegang tot psychologische hulp wordt benadrukt vanwege de hoge kosten van langdurig verzuim. Werkgevers zoals EY nemen hun verantwoordelijkheid door psychologische ondersteuning aan te bieden aan werknemers. Privacy blijft hierbij een belangrijk aandachtspunt, waarbij trends en patronen wel gedeeld kunnen worden om het HR-beleid te verbeteren.

Lees meer nieuws in economie