Cruciale week voor busbouwer Ebusco: rechtszaak en aandeelhoudersvergadering op komst

Gepubliceerd op 21/10/2024 22:00 in Economie

Deze week staat busbouwer Ebusco uit Deurne voor een belangrijke week. Vandaag stond het bedrijf in de rechtszaal tegenover Qbuzz, die een grote bestelling wil annuleren en beslag heeft laten leggen op de bankrekeningen van Ebusco. Als het beslag niet wordt opgeheven, kan het bedrijf deze week mogelijk de salarissen niet betalen.

Ebusco heeft een kort geding aangespannen omdat Qbuzz een bestelling voor 59 bussen wil annuleren. De vervoerder heeft problemen met de Ebusco-bussen die ze al hebben aangeschaft, zoals het ontbreken van reserveonderdelen en garantieonderdelen. De vertraging in de levering wordt door Ebusco toegeschreven aan problemen in de toeleveringsketen.

Ebusco en Qbuzz hebben in april een nieuwe overeenkomst gesloten waarin de leveringsdeadline werd verschoven naar 1 september, met een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro als de deadline niet werd gehaald. Echter, ook op 1 september werden geen bussen geleverd, wat voor Qbuzz reden was om de overeenkomst op te zeggen.

Het beslag op de bankrekeningen van Ebusco heeft verstrekkende gevolgen, aangezien de salarissen van medewerkers mogelijk niet betaald kunnen worden als de rekeningen bevroren blijven. Ebusco vraagt aan de rechter om de rekeningen vrij te geven.

Door problemen in de productie lijdt Ebusco al geruime tijd grote verliezen. Dit komt onder andere door aanvoerproblemen van onderdelen na de coronapandemie. Om klappen op te vangen en extra geld binnen te halen, wil Ebusco aandelen uitgeven via een claimemissie. Aankomende donderdag moet tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering toestemming komen voor deze emissie.

Het nieuws dat Ebusco mogelijk opnieuw een order dreigt te verliezen, heeft onrust veroorzaakt onder beleggers. Op de beurs daalde het aandeel van het bedrijf met 19 procent. Het aandeel is momenteel nog 56 cent waard, terwijl het op het hoogtepunt 28 euro waard was. Handel in het aandeel werd meerdere keren stilgelegd om de markt te kalmeren, waarna er enig koersherstel plaatsvond.

Lees meer nieuws in economie