Huizenkopers kunnen volgend jaar meer lenen met NHG

Gepubliceerd op 22/10/2024 03:00 in Economie

Huizenkopers die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) willen afsluiten, kunnen volgend jaar voor woningen tot 450.000 euro een lening krijgen. Dit is een stijging van 15.000 euro ten opzichte van dit jaar, waar de maximale NHG-hypotheek nog 435.000 euro bedroeg.

De NHG biedt huizenkopers bescherming in situaties zoals werkloosheid, scheiding of het overlijden van een partner, waarbij de woning met verlies verkocht moet worden. In dat geval neemt NHG de restschuld over en betaalt deze aan de bank.

Om in aanmerking te komen voor de NHG, dienen huizenkopers een eenmalige premie te betalen bij het afsluiten van de hypotheek. Momenteel bedraagt deze premie 0,6 procent van het hypotheekbedrag, maar volgend jaar zal dit worden verlaagd naar 0,4 procent. Deze garantie zorgt ervoor dat hypotheekverstrekkers korting kunnen geven op de rente.

De NHG-grens wordt jaarlijks opnieuw bepaald op basis van de ontwikkeling van huizenprijzen. De huidige methode is om te kijken naar de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen 27 maanden plus 5 procent.

Voor huizenkopers die energiebesparende maatregelen nemen voor hun nieuwe huis, zoals het installeren van een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen, is de maximale NHG-hypotheek nog hoger: 477.000 euro.

Carla Muters, bestuursvoorzitter van NHG, benadrukt dat door de verhoging van de NHG-grens en de verlaging van de premie meer huizenkopers in aanmerking komen voor voordelen zoals een veiligere financiƫle positie en een lagere rente. Momenteel heeft ruim 40 procent van alle koopwoningen een hypotheek met NHG.

Lees meer nieuws in economie