Tweede Kamer stemt voor uitzondering ondernemers bij invoering 'zero-emissiezones'**

Gepubliceerd op 22/10/2024 08:00 in Economie

**

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een voorstel van de VVD om ondernemers voorlopig uit te zonderen bij de invoering van 'zero-emissiezones' in binnensteden. Dit voorstel krijgt steun van de PVV, BBB, SGP, FvD, Denk en JA21.

Per 1 januari 2025 zullen veertien Nederlandse steden emissievrije zones instellen. Deze steden streven ernaar om alleen nog elektrische bedrijfswagens zonder uitstoot toe te laten. Sommige ondernemers zijn hier echter niet blij mee, vanwege de hoge kosten van elektrische voertuigen. Zoals marktkooplieden die slechts een beperkt aantal dagen per jaar in de stad moeten zijn.

De ondernemers kunnen een ontheffing aanvragen vanwege financiƫle redenen, maar de Kamer is van mening dat de regels in alle gemeenten gelijk moeten zijn en dat ondernemers nog vier jaar uitgezonderd moeten worden.

Hoewel de coalitiepartijen hebben afgesproken om te kijken naar mogelijkheden voor uitstel van de uitstootvrije zones, heeft staatssecretaris Jansen (PVV) erkend dat gemeenten het recht hebben om de beperkingen op 1 januari in te voeren en dat ingrijpen vanuit Den Haag te laat is.

Er heerst veel onduidelijkheid over dit onderwerp. De VVD, BBB en de PVV willen dat het kabinet zich houdt aan de belofte uit het hoofdlijnenakkoord, waarin gesproken wordt over mogelijk uitstel van de zones. Staatssecretaris Jansen lijkt nu toch de mogelijkheid te openen voor uitstel, met name voor kleine ondernemers en marktkooplui.

De linkse oppositiepartijen zijn echter tegen uitstel of uitzonderingen voor ondernemers. Zij benadrukken dat er al tien jaar wordt gesproken over de zero-emissiezones en dat ondernemers voldoende tijd hebben gehad om zich voor te bereiden.

Brancheorganisaties als de Bovag, de RAI Vereniging en Transport en Logistiek Nederland roepen de politiek op om door te gaan met het invoeren van de zero-emissiezones en om gemeenten te ondersteunen in plaats van twijfel te zaaien over de invoering.

Lees meer nieuws in economie