Telecombedrijf Vodafone krijgt boete van 2,25 miljoen euro voor slechte beveiliging van gevoelige informatie

Gepubliceerd op 22/10/2024 12:00 in Economie

Telecombedrijf Vodafone heeft een boete van 2,25 miljoen euro opgelegd gekregen vanwege het niet adequaat beveiligen van systemen met gevoelige informatie. Deze systemen worden gebruikt voor gerechtelijke taps, waarbij politie en veiligheidsdiensten verdachte telefoongesprekken kunnen afluisteren.

Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur liet de beveiliging van Vodafone in 2021 en 2022 te wensen over. Het datacenter waar de gegevens werden opgeslagen was niet goed afgesloten, waardoor onbevoegden toegang hadden tot de data. Het hek rond de servers was niet hoog genoeg, waardoor het mogelijk was om eroverheen te klimmen. Daarnaast ontbraken systemen om inbraken snel op te merken en werd niet goed bijgehouden wie toegang had tot de ruimte.

Vodafone heeft bezwaar aangetekend tegen de boete. Het bedrijf beweert dat er geen incidenten bekend zijn waarbij onbevoegden toegang kregen tot de gegevens. Ook vindt Vodafone de hoogte van de boete buitenproportioneel en wijst op het lagere boetebedrag dat concurrent KPN kreeg voor soortgelijke overtredingen. De Rijksinspectie meldt echter dat Vodafone inmiddels verbeteringen heeft doorgevoerd en dat de beveiliging nu op orde is.

Jaarlijks worden door de AIVD en MIVD enkele duizenden apparaten getapt om gesprekken en berichten af te luisteren. Telecombedrijven zijn verplicht om gegevens te bewaren en te beveiligen voor veiligheidsdiensten volgens de wet.

Lees meer nieuws in economie