Toename faillissementen en reorganisaties, maar snel nieuw werk voor werknemers
Gepubliceerd op 25/10/2024 12:00 in Economie
In de eerste negen maanden van dit jaar zijn ruim een kwart meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van uitvoeringsinstantie UWV. Ook vonden er meer reorganisaties plaats, waarbij het aantal werkgevers dat bij het UWV collectief ontslag aanvroeg met 36 procent is gestegen.
Daarnaast is het aantal werkgevers dat een verzoek indiende om werknemers wegens bedrijfseconomische redenen te mogen ontslaan met een vijfde toegenomen. Ondanks deze ontwikkelingen is het aantal WW-uitkeringen slechts met 11 procent gestegen. Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, vinden veel mensen na een collectief ontslag of faillissement snel weer een nieuwe baan, waardoor ze geen beroep hoeven te doen op een uitkering.
"In vrijwel alle sectoren is er een tekort aan personeel, vooral in de zorg, ICT, bouw en transport. Er zijn dus veel vacatures die nog openstaan en werkgevers staan te springen om personeel," aldus Witjes. Hoewel de meeste mensen snel ander werk vinden, geldt dit niet voor iedereen. Vooral mensen met een administratieve achtergrond of die jarenlang bij hetzelfde bedrijf hebben gewerkt en weinig scholing hebben gehad, kunnen langer op zoek zijn naar nieuw werk.
Toch is de algehele trend dat ondanks de toename van faillissementen en reorganisaties, de meeste werknemers snel weer aan de slag kunnen. Dit komt mede door de krapte op de arbeidsmarkt en de vele openstaande vacatures in diverse sectoren.