Donkere wolken boven Europese industrie: EU moet investeren in economische transitie
Gepubliceerd op 03/11/2024 16:00 in Economie
Deskundigen luiden de noodklok over de economische transitie van de Europese Unie, met zorgen over de kwartaalcijfers van Duitslands grootste autofabrikant, Volkswagen. Oud-president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, waarschuwt dat Europa over vijftig jaar slechts een openluchtmuseum voor Amerikaanse toeristen kan zijn als er niet wordt ingegrepen.
Economen adviseren duidelijke doelen te stellen en de komende jaren fors te investeren om Europa als financiële wereldspeler te handhaven naast China en de Verenigde Staten. China heeft met succes geïnvesteerd in groene industrieën, zoals zonnepanelen, chips en elektrische auto's, waardoor Europese bedrijven onder druk komen te staan.
In vergelijking met de Verenigde Staten en China, die floreren in tech en groene industrie, heeft de EU slechts een handjevol grote techbedrijven. Het idee van nauwere samenwerking tussen Europese industriebedrijven stuit echter op weerstand van economen, die marktwerking als cruciaal zien voor concurrentie en prijsverlagingen.
Er heerst consensus dat er fors geïnvesteerd moet worden in de Europese economie om de achterstand in te halen en de transitie naar duurzaamheid te bevorderen. Het ontbreken van een eenduidig plan in Europa, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en China, kan de prijs voor de EU verder verhogen als er niet snel actie ondernomen wordt.
De EU-lidstaten vormen weliswaar een unie, maar er is geen consensus over de doelen of de snelheid van verduurzaming. Het vraagstuk van het behoud van grote Europese bedrijven en banen versus snelle verduurzaming verdeelt de meningen.
Ondanks de uitdagingen benadrukken deskundigen dat de transitie naar een groenere economie niet onmogelijk is. De ervaring met de sluiting van kolenmijnen in het verleden leert dat Europa veerkrachtig is en zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.