Zorgen over handel tussen Nederland en Amerika na verkiezingen VS

Gepubliceerd op 07/11/2024 04:00 in Economie

De handel tussen Nederland en Amerika is van groot belang, met staal, vliegtuigonderdelen en champignons die regelmatig vanuit Nederland naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. Echter, zorgen over mogelijke handelsmaatregelen na de Amerikaanse verkiezingen nemen toe.

In aanloop naar de verkiezingen heeft de Republikeinse presidentskandidaat Trump aangegeven Amerikaanse bedrijven te willen beschermen met een voorgesteld universeel importtarief van 10 procent. Deze maatregel zorgt voor bezorgdheid bij economen en ondernemers.

Verschillende organisaties waarschuwen voor de risico's van protectionistische maatregelen voor de wereldeconomie. Hogere Amerikaanse invoerrechten zouden de mondiale economische groei schaden en de inflatie verhogen, wat waarschijnlijk leidt tot tegenmaatregelen van Europa en landen zoals China.

De Nederlandse economie zou naar verwachting 10 miljard euro kleiner zijn op de lange termijn als Trump wordt verkozen, in vergelijking met een overwinning van de Democraat Harris, berekende de Rabobank. Dit zou vooral negatieve gevolgen hebben voor sectoren zoals chemie, farmaceutica en transport in Nederland.

Bedrijven in Nederland, zoals champignonverwerker Scelta Mushrooms uit Venlo, voelen nu al de invloed van de Amerikaanse verkiezingen. Potentiële klanten stellen investeringen uit en wachten de uitkomst van de verkiezingen af, wat leidt tot onzekerheid voor exporteurs.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat Nederland in 2023 goederen ter waarde van 33,8 miljard euro naar de Amerikaanse markt exporteerde, maar dat het aandeel van import uit de VS groter is. De afhankelijkheid van Amerikaanse goederen maakt Nederland kwetsbaar, volgens het Centraal Planbureau.

Het bedrijfsleven probeert zich te beschermen tegen protectionistische maatregelen door risico's te spreiden en zich voor te bereiden op verschillende scenario's. Ondanks de onzekerheden blijven Nederlandse bedrijven zoals Tata Steel Nederland en Scelta Mushrooms zich voorbereiden op mogelijke gevolgen van de verkiezingsuitslag.

Sommige ondernemers, zoals Marco Groot van FleuraMetz FM Groep, zien ook kansen in een mogelijke overwinning van Trump, vanwege belastingvoordelen en meer ruimte op de bedrijfsbalans. Champignonverwerker Jan Klerken verwacht echter dat zijn bedrijf ongeacht de verkiezingsuitslag niet volledig zal verdwijnen uit de Amerikaanse markt.

Lees meer nieuws in economie