Problemen met Wajong-uitkering door fouten UWV

Gepubliceerd op 18/11/2024 11:00 in Economie

Duizenden kwetsbare jongeren hebben mogelijk onterecht wel of juist geen Wajong-uitkering gekregen door fouten bij uitkeringsinstantie UWV, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag en het AD.

Uit verschillende rapporten en gesprekken met (oud-)medewerkers van het UWV blijkt dat er de afgelopen jaren veel mis is gegaan bij de Wajong-uitkeringsverstrekking. Een rapport van het UWV beschreef de situatie als alarmerend en interne controleurs omschreven de bevindingen als "kommer en kwel".

Uit een steekproef van 110 dossiers uit de eerste helft van 2024 bleek dat in 58 procent van de gevallen een goede beslissing was genomen. In 10 procent van de dossiers was er zeker een fout gemaakt, terwijl er bij de rest van de besluiten twijfel bestond.

Het UWV bevestigt dat er fouten zijn gemaakt bij de berekening van de Wajong-uitkeringen. De uitvoeringsorganisatie wijt dit aan de ambitie om wachttijden terug te dringen, waardoor de kwaliteit van de beoordelingen soms onder druk komt te staan.

In 2017 wezen interne controleurs al op hardnekkige problemen rond de Wajong, maar deze rapporten werden pas naar buiten gebracht nadat Trouw er in 2019 om vroeg. Het AD heeft nu interne Wajong-rapporten opgevraagd, die naar verwachting binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd door minister Van Hijum.

Volgens interne bronnen zijn er niet alleen problemen met de Wajong-uitkeringen, maar ook met WW- en Ziektewetuitkeringen. Het UWV stelt echter dat de situatie niet op dezelfde schaal is als bij de WIA-uitkeringen, hoewel een oud-UWV-medewerker dit betwijfelt.

Het UWV heeft in de zomer aangegeven dat de regels rond de Wajong-uitkering te ingewikkeld zijn en daardoor eenvoudiger moeten. Dit heeft geleid tot situaties waarin mensen met een Wajong-uitkering te weinig geld overhouden om van rond te komen, omdat ze bang zijn voor terugvorderingen.

Lees meer nieuws in economie