Duizenden apotheekmedewerkers leggen landelijk het werk neer voor hoger loon en betere werkomstandigheden
Gepubliceerd op 19/11/2024 00:00 in Economie
Vandaag leggen duizenden apotheekmedewerkers in het hele land het werk neer om een hoger loon en betere werkomstandigheden te eisen. Na negen weken van estafettestakingen voor een betere cao, wordt er vandaag voor het eerst landelijk gestaakt. Vakbonden FNV en CNV verwachten zo'n tienduizend actievoerders op het Malieveld in Den Haag.
De staking wordt geleid door Manon van Essen van CNV, die aangeeft dat veel apothekersassistenten dit vak hebben gekozen vanwege hun passie voor het werk en niet voor het geld. Echter, steeds meer medewerkers ervaren moeite met rondkomen, zoals Paula Kleijbergen, een apothekersassistent uit Rotterdam-Zuid, die al dertig jaar in het vak zit.
De eisen van de medewerkers betreffen onder andere een loonsverhoging van minimaal 6 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 juli, een minimumuurloon van 16 euro en uitbetaling van alle gewerkte uren, inclusief voorbereidingstijd voor de apotheek opengaat.
Naast financiële aspecten, noemen medewerkers ook het preferentiebeleid als struikelblok. Dit beleid zorgt ervoor dat de goedkoopste medicatie wordt vergoed, wat kan leiden tot verwarring en onvrede bij patiënten aan de balie.
Apothekersassistenten als Marieke van de Schepop-Smit uit Vaassen en Kleijbergen benadrukken dat hun werk meer omvat dan enkel het verstrekken van medicijnen. Er komen ook complexe taken bij kijken, zoals doseringscontroles en het omgaan met agressie aan de balie wanneer bepaalde medicijnen niet beschikbaar zijn.
De staking is ook gericht tegen de zorgverzekeraars en de politiek, aangezien veel apothekers aangeven niet genoeg geld te hebben om de salarissen te verhogen. De werkgeversvereniging WZOA verwacht dat ongeveer duizend apotheken vandaag gesloten zullen zijn, met uitzondering van apothekers die open blijven voor spoedgevallen.
Kleijbergen en van de Schepop-Smit zijn beide aanwezig op het Malieveld om te protesteren. Hoewel het gevoel van patiënten in de steek te laten blijft, voelen zij dat het belangrijk is om op te komen voor hun rechten en hun beroep.