Recordbedrag geïnvesteerd door woningcorporaties in onderhoud en verduurzaming
Gepubliceerd op 21/11/2024 09:00 in Economie
Woningcorporaties hebben vorig jaar een recordbedrag van 10,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud, verduurzaming en verbetering van hun woningen. Dit blijkt uit cijfers van branchevereniging Aedes. De investeringen zijn met ruim 15 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. Ongeveer een derde van deze stijging is te wijten aan inflatie, terwijl 10 procent van de stijging komt door daadwerkelijke investeringen in huurwoningen.
De afspraak tussen corporaties en de overheid is dat eind 2028 geen woningen meer mogen hebben met energielabels E, F en G. Om dit te bereiken worden woningen geïsoleerd of vervangen door goed geïsoleerde woningen. Het aantal woningen met een EFG-label is in een jaar tijd gedaald van 180.700 naar 142.900, wat neerkomt op een daling van 21 procent.
De afschaffing van de verhuurderheffing heeft corporaties meer ruimte gegeven om te investeren in verduurzaming en onderhoud. De verhuurderheffing was een speciale belasting voor woningcorporaties die in 2013 werd ingevoerd en in 2023 volledig verdween.
Ondanks de financiële steun hebben corporaties nu maandelijks gemiddeld 11 euro tekort per woning. Dit tekort wordt opgevangen door leningen, maar op den duur zullen corporaties meer moeten investeren of de huren verhogen. Minister Mona Keijzer plant een woontop om afspraken te maken over de balans tussen inkomsten en uitgaven.
Om de uitgaven te verlagen pleit Aedes ervoor dat corporaties geen vennootschapsbelasting meer hoeven te betalen, aangezien zij geen winstoogmerk hebben. In 2023 bouwden de corporaties bijna 18.000 nieuwe woningen, maar het aantal socialehuurwoningen nam netto toe met 8000. Het streven is om jaarlijks 30.000 woningen te bouwen, maar dit wordt bemoeilijkt door lange procedures, gebrek aan bouwgrond en gestegen bouwkosten.