Inflatie in november stijgt naar 4 procent
Gepubliceerd op 29/11/2024 10:00 in Economie
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de prijzen in november met 4 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dit is een flinke toename ten opzichte van de inflatie van 3,5 procent in oktober, die al boven het streefdoel van 2 procent lag.
Vooral de voedselprijzen hebben bijgedragen aan de stijging van de inflatie, aangezien voedsel maar liefst 6,2 procent duurder was dan vorig jaar. Ook de kosten voor diensten zijn opnieuw fors gestegen.
In oktober werden de prijsstijgingen nog enigszins getemperd door lagere energieprijzen, maar in november was er slechts een kleine daling te zien. Stroom en gas waren nog maar 0,1 procent goedkoper dan een jaar eerder.
Nederland loopt nu behoorlijk uit de pas met de inflatie in de rest van Europa. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kan niet verklaren waar dit verschil vandaan komt, ondanks dat het effect van huurverhogingen en accijnsverhogingen op tabak al uit de cijfers zou moeten zijn verdwenen.
Er wordt gediscussieerd over de oorzaak van de hoge inflatie. Sommige economen wijzen naar de hoge lonen, terwijl anderen de oorzaak zoeken in de hoge bedrijfswinsten. Van Mulligen benadrukt echter dat het nog onduidelijk is of de hoge inflatie voornamelijk wordt veroorzaakt door de hoge bedrijfswinsten.
Of Nederland in een loon-prijs-spiraal terecht is gekomen, waarin hogere lonen leiden tot prijsverhogingen en die op hun beurt weer hogere lonen aanjagen, blijft vooralsnog onduidelijk. Volgens Van Mulligen is zo'n trend zeldzaam in Nederland, maar er is geen direct bewijs om het volledig uit te sluiten.