Kinderopvang zoekt alternatieven voor zzp'ers
Gepubliceerd op 02/12/2024 19:00 in Economie
De afgelopen dagen kreeg zzp'er Hava Badur onverwacht veel contracten aangeboden. Drie detacheringbureaus namen contact met haar op en meerdere opdrachtgevers wilden met haar om de tafel. Dit was voor haar een verrassende ontwikkeling.
Steeds meer bedrijven kondigen aan dat ze vanaf 1 januari geen zzp'ers meer zullen inzetten. Dit komt doordat de Belastingdienst strenger gaat controleren op schijnzelfstandigheid. Echter, in sectoren waar al een tekort aan personeel is, kunnen ze niet zonder zzp'ers. Daarom zijn werkgevers nu actief op zoek naar alternatieven.
In de kinderopvangsector is de situatie het meest nijpend. Ongeveer tien procent van de werkenden in deze sector zijn zzp'ers, maar bijna geen enkel bedrijf zal hen nog werk aanbieden in het nieuwe jaar. Werkgevers zijn van mening dat zzp'ers in de kinderopvang altijd eigenlijk werknemers zijn.
Veel kinderopvangorganisaties proberen zzp'ers nu te verleiden om in loondienst te komen. Ze willen vaste gezichten op de groepen hebben, maar veel zzp'ers zijn huiverig om hun vrijheid te verliezen. Werkgevers proberen daarom meer flexibiliteit in loondienst aan te bieden, zoals het opzetten van interne flexpools.
Naast het aanbieden van loondienst, zoeken bedrijven ook hun toevlucht tot uitzend- en detacheringbureaus. Deze bureaus zien een sterke toename in aanvragen. De verwachting is dat veel zzp'ers uiteindelijk zullen overstappen naar detachering, hoewel dit vaak duurder is voor de organisaties.
Zzp'er Hava Badur zal binnenkort de overstap maken naar detacheerbedrijf TMI. Hoewel ze de vrijheid zal missen, is ze blij met de zekerheid die detachering biedt. Kinderopvangorganisaties, zoals Partou, zijn nu bezig met het maken van roosters voor januari en proberen koste wat het kost te vermijden om weer afhankelijk te worden van zzp'ers. Ze willen voet bij stuk houden en zijn vastbesloten om groepen niet vaker te hoeven sluiten.