Nederlandse Pensioenfondsen niet aanwezig bij woontop voor bouw van betaalbare woningen
Gepubliceerd op 05/12/2024 15:00 in Economie
De Nederlandse Pensioenfondsen zullen niet deelnemen aan de woontop die volgende week zal plaatsvinden. Dit betekent dat zij ook geen handtekening zullen zetten onder eventuele afspraken, zo bevestigt de Pensioenfederatie aan de NOS naar aanleiding van een bericht in het Financieele Dagblad.
Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de woontop geïnitieerd met als doel bindende afspraken te maken over de bouw van 100.000 woningen per jaar. Het kabinet wil vooral dat er betaalbare woningen worden bijgebouwd om het woningtekort tegen te gaan.
Met ruim 1500 miljard euro gezamenlijk in kas, zijn de ruim 150 Nederlandse pensioenfondsen belangrijke investeerders in diverse beleggingen, waaronder woningbouw.
De pensioenfondsen geven aan dat investeringen in duurdere woningen doorgaans meer opleveren dan investeringen in betaalbare woningen. Door de gestegen rente, hoge grondprijzen en bouwkosten die fors zijn opgelopen, kunnen beleggingen in betaalbare woningbouw moeilijk uitpakken.
De Pensioenfederatie vindt een toezegging voor een bepaald aantal te bouwen woningen of een investering van een specifiek geldbedrag te ver gaan. Daarom weigeren de fondsen een handtekening te zetten onder afspraken die hen zouden verplichten om meer betaalbare woningbouw te financieren.
Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, benadrukt dat een goede balans in de beleggingsportefeuille cruciaal is voor het realiseren van een goed rendement voor werkenden en gepensioneerden.
Het ministerie bevestigt dat de Pensioenfederatie de afspraken niet zal ondertekenen. Minister Keijzer heeft echter nog steeds hoop op een goed verloop van de woontop en verwacht dat de pensioenfondsen een steunverklaring zullen uitspreken in plaats van het ondertekenen van de afspraken.
Daarnaast wordt verwacht dat de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) het akkoord wel zal ondertekenen, aangezien een groot deel van het geld van institutionele beleggers afkomstig is van de Nederlandse pensioenfondsen.