Vertrek Nederlandse start-ups bedreigt Europese innovatie en technologie
Gepubliceerd op 09/12/2024 22:00 in Economie
Meer financiering, meer kansen en minder regels. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom start-ups uit Nederland vertrekken. Volgens oud-topman van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, vormen beginnende bedrijven met veel groeipotentie een essentieel onderdeel voor de Europese economie op de lange termijn.
Tussen 2008 en 2021 zijn er minstens 40 van de 147 zeer succesvolle start-ups uit Europa vertrokken, waarvan de meeste zich vestigden in de Verenigde Staten. De verslechtering van het ondernemersklimaat in Nederland heeft ertoe geleid dat het land een zesje als rapportcijfer heeft gekregen, terwijl de concurrentiepositie van Nederland is gezakt van de wereldwijde top 5 naar plek 9.
Financiering blijkt een belangrijke factor te zijn voor start-ups om naar het buitenland te vertrekken. Sohrab Hosseini, medeoprichter van AI-bedrijf Orc.ai, wil naar de Verenigde Staten verhuizen vanwege het grotere kapitaal dat daar beschikbaar is voor start-ups. Nederlandse start-ups ontvingen vorig jaar in totaal 2,5 miljard euro aan investeringen, terwijl dit in de Verenigde Staten omgerekend neerkomt op 269 miljard euro.
Naast financiering spelen ook regelgeving en aantrekkelijke aanbiedingen van andere landen een rol bij het vertrek van start-ups. De Verenigde Staten hebben al plannen om de techsector te dereguleren, wat gunstig kan zijn voor bedrijven in onder andere de AI-sector. Daarnaast bieden landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten aantrekkelijke voordelen aan om start-ups uit Nederland aan te trekken.
Hoewel Nederland nog steeds veel kansen biedt voor ondernemers vanwege het technische talent, het geografische voordeel en de aanwezigheid van goede scholen en universiteiten, is het volgens experts noodzakelijk dat Nederland en de EU aantrekkelijker worden voor investeerders om te blijven concurreren met grote economieën zoals de VS en China.