Nieuwe richtlijn schuldhulpverlening leidt tot nulaanbod voor schuldenaars
Gepubliceerd op 16/12/2024 14:00 in Economie
Een nieuwe richtlijn in de schuldhulpverlening zorgt ervoor dat steeds meer mensen met schulden een 'nulaanbod' krijgen van schuldeisers. Dit houdt in dat de schulden kwijtgescholden worden, zonder dat er een aflossing of andere tegenprestatie tegenover staat. De vereniging voor gemeentelijke kredietbanken en schuldhulpverleners, NVVK, stelt dat deze nieuwe werkwijze noodzakelijk is om te voorkomen dat mensen met probleemschulden te weinig overhouden om van te leven.
Sinds de invoering van de nieuwe richtlijn op 1 juli is het aantal nulaanbiedingen gestegen tot ongeveer een derde van de mensen in een schuldenregeling bij de schuldhulpverlening, volgens een telling van de NVVK. Probleemschulden zijn schulden die iemand niet binnen drie jaar zelf kan aflossen en gemeenten zijn wettelijk verplicht om inwoners met probleemschulden hulp aan te bieden.
Voorheen gold dat er altijd minstens 5 procent van het inkomen naar schuldeisers ging, maar nu hanteren schuldhulpverleners het zogeheten vrij te laten bedrag. Als het inkomen lager is dan dit bedrag, blijft er niets over om schulden mee af te lossen en krijgen schuldeisers een nulaanbod. De eerste gerechtelijke uitspraken met zo'n dwangakkoord zijn al gedaan.
De NVVK dringt er bij het kabinet op aan om het sociaal minimum te verhogen, zodat er naast het vrij te laten bedrag meer overblijft. Dit zou ervoor moeten zorgen dat meer mensen afloscapaciteit hebben en begeleid kunnen worden naar een schuldenvrije toekomst. Deskundigen, zoals schulden-expert André Moerman, hebben kritiek op deze nieuwe werkwijze en benadrukken dat het belangrijk is dat mensen die schulden aangaan, deze ook moeten aflossen.
Uit onderzoek blijkt dat van de 730.000 huishoudens met geregistreerde problematische schulden er vorig jaar slechts 15.000 schuldenvrij raakten door schuldhulp. Probleemschulden kosten de samenleving jaarlijks ongeveer 8,5 miljard euro, door onder meer extra zorgkosten en kosten door ziekteverzuim als gevolg van stress door schulden.