Huurprijzen stijgen fors in 2022

Gepubliceerd op 17/12/2024 21:00 in Economie

Het is bekend geworden dat huurders volgend jaar aanzienlijk meer zullen moeten betalen voor hun woning, zowel in de vrije sector als in de sociale huur. De middenhuur zal naar verwachting het hardst stijgen, met bijna 8 procent, volgens de nieuwe cijfers van de Rijksoverheid.

Sinds 1 juli gelden er nieuwe regels voor middenhuur, waarbij verhuurders niet zelf de hoogte van de huur kunnen bepalen voor woningen die daaronder vallen, zoals bijvoorbeeld kleine appartementen. Er is een maximum vastgesteld voor de jaarlijkse huurstijging, gekoppeld aan de cao-loonontwikkeling plus 1 procent. Door de stevige loonstijgingen van dit jaar, met 6,7 procent, kan de middenhuur maximaal met 7,7 procent stijgen.

In de vrije sector mogen verhuurders bij een nieuw huurcontract zelf de prijs bepalen. Voor huurders die niet van woning wisselen, geldt er wel een maximum voor de jaarlijkse huurverhoging, gebaseerd op de cao-loonstijging of de inflatie. Dit jaar geldt het laagste getal, de inflatie, waardoor de vrijehuurprijzen maximaal met 4,1 procent mogen stijgen.

Wat betreft de sociale huur, was er al geruime tijd onrust rondom de huurverhoging. De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, staakte vorige maand de onderhandelingen vanwege de angst voor een "huurexplosie". De bond pleit voor huurstijgingen die de inflatie volgen, wat neerkomt op maximaal 3,1 procent. Het ministerie wil echter niet onder de 4,5 procent gaan, wat uiteindelijk ook de beperking wordt voor de gemiddelde huurstijging per corporatie.

De overeengekomen huurverhoging kan leiden tot een maximale stijging van 5 procent per woning. Ondanks dat de corporaties zich zullen inzetten voor meer bouw en verduurzaming, heeft de Woonbond de afspraken niet ondertekend. Directeur Zeno Winkels vindt het oneerlijk dat huurders moeten opdraaien voor het oplossen van de wooncrisis.

Lees meer nieuws in economie