Europa haalt ruim 43 miljard euro op met verkoop van CO2-rechten

Gepubliceerd op 19/12/2024 16:00 in Economie

Europa heeft in 2023 meer dan 43 miljard euro opgehaald door de verkoop van rechten waarmee bedrijven CO2 mogen uitstoten. Nederland heeft hier 1,3 miljard euro van ontvangen, volgens cijfers van het Europees Milieuagentschap.

Dit is het eerste jaar dat landen verplicht zijn dit geld uit te geven aan klimaatprojecten. Voorheen was het slechts een aanmoediging om dit te doen, maar was het niet verplicht. De besteding van het geld in Nederland is echter lastig te volgen, omdat het niet specifiek bestemd is voor bepaalde projecten.

In 2017 bedroegen de Europese inkomsten uit CO2-rechten slechts 5 miljard euro. Door de stijging van de CO2-prijs zijn de inkomsten sindsdien toegenomen en het Europees Milieuagentschap voorspelt dat dit in de toekomst alleen maar zal blijven stijgen.

Het emissiehandelssysteem (ETS) waar landen aan deelnemen bestaat al sinds 2005 en heeft als doel bedrijven te stimuleren om te verduurzamen en hun CO2-uitstoot te verminderen. Ongeveer 10.000 bedrijven in 30 landen moeten deze rechten kopen en dragen bij aan ongeveer de helft van alle CO2-uitstoot in de EU.

Van de ruim 43 miljard euro gaat 33 miljard euro rechtstreeks naar de lidstaten, terwijl de rest naar Europese fondsen gaat voor bijvoorbeeld innovatieprojecten. De uitgaven van Europese lidstaten in 2023 gingen voornamelijk naar binnenlandse projecten, met energie, openbaar vervoer en mobiliteit als belangrijke sectoren.

Nederland behoort tot de landen met de hoogste inkomsten uit de CO2-markt, na landen als Duitsland, Polen, Italië, Spanje en Frankrijk. Het ministerie van Financiën heeft echter aangegeven dat het lastig is om precies te achterhalen waaraan Nederland het geld besteedt, omdat de inkomsten niet specifiek worden toegewezen aan bepaalde uitgaven. In 2023 is het grootste deel van het verduurzamingsgeld in Nederland gebruikt voor het subsidiëren van woningverduurzaming.

Lees meer nieuws in economie