Gasunie begint aanleg netwerk voor groene waterstof

Gepubliceerd op 18/01/2025 01:00 in Economie

De Gasunie is gestart met de aanleg van een nieuw netwerk voor 'groene waterstof' in plaats van aardgas. Dit netwerk zal de grote industriegebieden in Nederland en het Duitse Ruhrgebied met elkaar verbinden om deze 'nieuwe gas' te leveren. Echter, de productie van groene waterstof is nog een uitdaging.

Overheid en bedrijven geloven dat groene waterstof essentieel is voor de toekomst van de chemische industrie, aangezien sommige processen hoge temperaturen of specifiek gas vereisen. Elektriciteit is niet altijd de oplossing, waardoor bedrijven groene waterstof nodig hebben om fossiele brandstoffen zoals aardgas of kolen te kunnen vervangen.

Toch maken bedrijven zich zorgen over het verdienmodel van waterstof, aangezien het op dit moment nog te duur is. Dit weerhoudt hen ervan om te investeren. Ook verloopt de aanleg van het waterstofnetwerk trager dan het aardgasnetwerk in de jaren '60.

Bestuursvoorzitter Willemien Terpstra van de Gasunie benadrukt dat het huidige tempo van de infrastructuurontwikkeling omhoog moet. In Rotterdam wordt al gewerkt aan de verbinding van de eerste grote waterstoffabriek van Shell naar de raffinaderij in Pernis.

De kosten van groene waterstof zijn een belangrijk struikelblok vanwege de benodigde duurzame elektriciteit, de dure fabrieken en het energieverlies tijdens de productie. Momenteel is groene waterstof vijf keer duurder dan grijze waterstof uit aardgas.

De Gasunie hoopt met het netwerk het kip-eiprobleem op te lossen door aanbod te creëren, wat de vraag zou moeten stimuleren. Voorlopig zal Nederland echter veel waterstof moeten importeren, aangezien er hier geen permanent overschot aan duurzame elektriciteit is.

Landen zoals Spanje, Portugal en Scandinavië produceren meer duurzame elektriciteit dan ze gebruiken en kunnen dit omzetten in waterstof. Dit kan vervolgens worden geïmporteerd naar Nederland in de vorm van ammoniak en omgezet worden naar pure waterstof.

Hoewel de plannen voor het waterstofnetwerk gemaakt zijn, zal het succes ervan afhangen van bedrijven die de overstap naar waterstof durven te maken. Als dit niet gebeurt, zou het waterstofnetwerk een industrieel gedenkteken kunnen worden van een mislukte energietransitie.

Lees meer nieuws in economie