Expeditie op Nieuw-Guinea legt beelden vast van 'uitgestorven' Attenborough vachtegel
Gepubliceerd op 21/11/2023 01:00 in Opmerkelijk
Een internationale groep wetenschappers heeft tijdens een maand durende expeditie op Nieuw-Guinea voor het eerst bewegende beelden gemaakt van de zeldzame Attenborough vachtegel. Hiermee is na ruim 60 jaar bewezen dat deze diersoort niet is uitgestorven, zoals eerder werd gevreesd.
De Attenborough vachtegel stond bekend als een opgezet diertje in de collectie van Naturalis in Leiden, dat in 1961 was aangeleverd door een Nederlandse onderzoeker. Pas in 1998 werd ontdekt dat het om een unieke soort ging, en niet om een jong exemplaar van een reeds bekende variant. Ter ere van de bekende bioloog en natuurprogrammamaker David Attenborough, werd de soort naar hem vernoemd. Attenborough is vooral bekend van de tv-serie Planet Earth.
De Cyclops Expeditie werd georganiseerd met als voornaamste doel het vinden van dit schuwe wezentje in het gelijknamige gebergte in Indonesisch Papua. Tijdens de expeditie slaagde een wildcamera erin om vier keer drie seconden bewegend beeld van de Attenborough vachtegel vast te leggen, wat de wetenschappers in extase bracht. Expeditieleider James Kempton vertelt aan de BBC: "Het was het laatste geheugenkaartje van de laatste camera die we controleerden op de laatste dag. Het hele team was dolblij."
De beelden tonen duidelijk het diertje in actie, wat de speculatie over het voortbestaan van de Attenborough vachtegel volledig heeft weerlegd. Kempton heeft de naamgever van de soort, de 97-jarige David Attenborough, reeds op de hoogte gebracht van de ontdekking. Attenborough was ontzettend verheugd over het feit dat zijn diertje nog steeds rondzwerft aan de andere kant van de wereld.
Naast de Attenborough vachtegel heeft de expeditie ook nog een vogelsoort ontdekt die al 16 jaar niet was gezien. Bovendien hebben de onderzoekers tientallen nieuwe insecten, kikkers en zelfs een landbewonende garnaal aangetroffen. De expeditie was dan ook een groot succes op het gebied van biodiversiteitsonderzoek.
Deze recente ontdekkingen zijn van groot belang voor de wetenschap en wijzen op het belang van het voortzetten van expedities naar afgelegen gebieden. Het toont aan dat er nog steeds onbekende diersoorten te ontdekken zijn en benadrukt het belang van het behoud van geïsoleerde ecosystemen. De Attenborough vachtegel zal nu verder bestudeerd worden om meer inzicht te krijgen in zijn leefgewoonten en eventuele bedreigingen waarmee het diertje te maken heeft.
Deze expeditie is een inspiratie voor de wetenschappelijke gemeenschap en benadrukt het belang van samenwerking op internationaal niveau bij het behoud van de biodiversiteit op onze planeet.