Kunsthandelaar voor de rechter wegens vermeende oplichting bij verkoop zeldzaam Afrikaans masker

Gepubliceerd op 21/11/2023 09:00 in Opmerkelijk

Een kunsthandelaar in Frankrijk wordt momenteel voor de rechter gebracht wegens vermeende oplichting bij de aankoop van een Afrikaans masker van een echtpaar. Het masker, dat dateert uit de 19e eeuw, werd door de handelaar gekocht voor slechts 150 euro. Echter, een half jaar later bood hij het masker aan op een veiling, waar het uiteindelijk werd verkocht voor maar liefst 4,2 miljoen euro.

Het echtpaar, dat het masker in bezit had, liet hun vakantiewoning in Zuid-Frankrijk in 2021 ontruimen en nodigde een lokale antiquair uit om enkele spullen over te nemen. Zonder te weten hoe waardevol het masker was, accepteerde de antiquair het aanbod van het echtpaar om het masker over te nemen. De kunsthandelaar beweert op zijn beurt dat hij geen idee had van de waarde van het voorwerp toen hij het kocht.

Pas in maart 2022, nadat het echtpaar las over een veiling in Montpellier, herkenden zij het masker en realiseerden zij zich de waarde ervan. Het bleek te gaan om een zeldzaam 19e-eeuws Ngil-masker, vervaardigd door de Fang-bevolking uit Gabon. Volgens Franse media is dit masker nog zeldzamer dan een schilderij van Leonardo da Vinci. Hoewel het masker aanvankelijk werd getaxeerd op 300.000 euro, bood een anonieme bieder uiteindelijk 4,2 miljoen euro.

Het echtpaar beweert dat zij bedrogen zijn en heeft een civiele zaak aangespannen om de verkoop van het masker ongeldig te verklaren. Kort daarna meldde ook de regering van Gabon zich, die claimt dat het masker gestolen is en daarom aan hen moet worden teruggegeven. De Gabonese regering eist dat de rechtszaak van het echtpaar wordt stopgezet totdat er meer duidelijkheid is.

Naar verwachting zal er eind dit jaar een uitspraak worden gedaan door de rechter, waarin zal worden bepaald wie rechtmatig eigenaar is van het masker. Deze zaak werpt niet alleen vragen op over de integriteit van de kunsthandelaar, maar ook over de herkomst en eigendom van cultureel erfgoed. De uitkomst van deze zaak zal van belang zijn voor de betrokken partijen en kan mogelijk een precedent scheppen voor toekomstige gevallen van vermeende kunstfraude en internationale eigendomsclaims.

Lees meer nieuws in opmerkelijk