Doorbraak in ivf kan uitsterven van neushoornsoort voorkomen
Gepubliceerd op 25/01/2024 10:00 in Opmerkelijk
Een groep wetenschappers heeft succesvol een zuidelijke witte neushoorn bevrucht via ivf, wat hoop biedt voor het voortbestaan van de bedreigde diersoort. Het overlijden van Sudan, de laatste noordelijke witte mannetjesneushoorn in 2018, heeft ervoor gezorgd dat er nog maar twee onvruchtbare vrouwtjes van deze soort over zijn. Om de soort te redden, hebben onderzoekers het sperma van Sudan veiliggesteld.
In een laboratorium in Italië is een eicel van een zuidelijke neushoorn uit een dierenpark in België bevrucht met sperma van een zuidelijke neushoorn uit Oostenrijk. Vervolgens is het embryo in september met succes geïmplanteerd bij een draagmoeder, Curra, in een reservaat in Kenia. Helaas overleed Curra na zeventig dagen zwangerschap door een bacteriële infectie. Uit de autopsie bleek echter dat de mannelijke foetus goed ontwikkeld was en een kans van 95 procent had om levend geboren te worden.
Het geslaagde experiment heeft het onderzoeksteam hoopvol gestemd. Volgens Thomas Hildebrandt, de Duitse onderzoeksleider van het internationale BioRescue-team, hebben ze iets bereikt wat voorheen onmogelijk leek. Hij stelt dat ze nu in staat zijn om in de komende 2 tot 2,5 jaar noordelijke witte neushoornkalveren voort te brengen.
De volgende stap voor de wetenschappers is om opgeslagen eicellen en sperma van de noordelijke witte neushoorn te gebruiken voor een nieuwe ivf-poging met een zuidelijke witte neushoorn. Jens van Herp, woordvoerder van het Belgische dierenpark Pairi Daiza, legt uit dat de onderzoekers nu weten dat de procedure werkt en haast willen maken. Het is namelijk van groot belang dat een eventueel geboren kalf nog in contact kan komen met de twee overgebleven vrouwtjes van de noordelijke witte neushoorn.
Van Herp prijst de inspanningen van onderzoeksleider Hildebrandt, die een diersoort "uit de dood wil laten opstaan". Hij benadrukt dat Hildebrandt zijn eigen sonde heeft ontwikkeld om eicellen uit deze grote dieren te halen, aangezien het voortplantingsorgaan diep in het dier ligt en een dergelijk apparaat niet zomaar te koop is.
Hoewel de naam "witte neushoorn" anders doet vermoeden, is deze neushoornsoort eigenlijk grijs. De naam is ontstaan door een verkeerde vertaling van het Afrikaanse woord 'wyd', dat breed betekent.
Een mogelijke geboorte van een neushoornkalf zal echter nog enige tijd op zich laten wachten, aangezien een zwangerschap bij de zuidelijke witte neushoorn zestien maanden duurt. De wetenschappers hopen dat deze doorbraak de weg zal banen voor verdere successen in het redden van de noordelijke witte neushoornsoort.