Oudste Europese bouwwerk uit steentijd ontdekt voor Duitse kust

Gepubliceerd op 13/02/2024 11:00 in Opmerkelijk

Archeologen hebben een opmerkelijke vondst gedaan voor de kust van Rerik in Duitsland. Op 21 meter diepte troffen ze een kilometerlange muur aan, bestaande uit ruim 1500 stenen. Uit onderzoek blijkt nu dat deze structuur mogelijk het oudste Europese bouwwerk uit de steentijd is, dat ongeveer 11.000 jaar geleden werd aangelegd. Het vermoeden is dat deze muur werd gebruikt om op rendieren te jagen.

De ontdekking werd per toeval gedaan tijdens onderzoek naar de bodemgesteldheid met behulp van onderwatersondes. Het rotspatroon dat werd aangetroffen kon onmogelijk op natuurlijke wijze zijn ontstaan. De wetenschappers ontdekten dat tussen zware rotsen kleinere stenen waren gelegd, waardoor een barrière ontstond van maximaal een meter hoog. Deze structurele vondst werd de Blinkermuur genoemd, naar een nabijgelegen heuvel.

Volgens hoofdonderzoeker Jacob Geersen van de universiteit van Kiel is de muur hoogstwaarschijnlijk gebruikt door prehistorische jagers om rendieren in de val te laten lopen. Door de dieren richting het water te dwingen, konden de jagers gemakkelijker toeslaan. In die tijd waren er naar schatting minder dan 5000 mensen in Noord-Europa en was rendier een belangrijke voedselbron.

Hoewel elders ter wereld al eerder vergelijkbare hinderlagen zijn gevonden, zoals in de Arabische woestijn en onderwater in de Grote Meren van de Verenigde Staten, is de Blinkermuur uniek voor Europa vanwege zijn omvang. Het bouwwerk verdween vermoedelijk aan het einde van de laatste ijstijd onder water, toen de zeespiegel steeg als gevolg van smeltwater. Door de leeftijd van de grond waarop de stenen zijn neergelegd te bepalen, kon worden vastgesteld dat de muur ongeveer twee keer ouder is dan Stonehenge of de Nederlandse hunebedden.

De onderzoekers zijn van plan om verder onderzoek te doen naar deze opmerkelijke vondst. Daarnaast willen ze meer delen van de zeebodem in kaart brengen, omdat er vermoedens zijn dat er nog meer vergelijkbare structuren te vinden zijn.

Lees meer nieuws in opmerkelijk