Nederlandstaligen en Franstaligen samen op kieslijst in Vlaamse 'faciliteitengemeente'

Gepubliceerd op 26/06/2024 16:00 in Opmerkelijk

Voor het eerst in ruim 30 jaar zullen Nederlandstaligen en Franstaligen samen op een kieslijst staan in de Vlaamse 'faciliteitengemeente' Sint-Genesius-Rode. Deze gemeente, gelegen in het Vlaams gewest ten zuiden van Brussel, telt ongeveer 18.000 inwoners.

De bijzondere kieslijst is samengesteld door de partij Accent 1640 en is tot stand gekomen door de inspanningen van onder andere Anne Sobrie. Zij vertelt aan VRT dat het een primeur is voor de gemeente, aangezien eerdere pogingen om Franstaligen op de lijst te krijgen waren mislukt.

Op de lijst vinden we zowel Nederlandstalige als Franstalige kandidaten, die benadrukken dat taal geen rol mag spelen in het lokale bestuur. Pierre-Yves Bouvy, een van de Franstalige kandidaten, benadrukt dat het de belangen van de burgers zijn die centraal moeten staan.

Accent 1640 profileert zich als een onafhankelijke lijst die zich richt op de lokale belangen van de inwoners van Sint-Genesius-Rode. Jan Rombaut, gemeenteraadslid, legt uit dat de partij geen binding heeft met de grote overkoepelende partijen en de focus legt op wat de gemeente echt nodig heeft.

Anne Sobrie hoopt dat de Franstaligen op de lijst de Franstalige inwoners kunnen overtuigen om in oktober op Accent 1640 te stemmen. De partij heeft als doel om een wethouderspost te bemachtigen in de gemeente.

Lees meer nieuws in opmerkelijk