Belgische regering spoort opnieuw aan tot gebruik van kleingeld
Gepubliceerd op 09/07/2024 18:00 in Opmerkelijk
De Belgische regering lanceert de campagne Spendyourchange om burgers aan te moedigen hun spaarpotten, jaszakken en bankkussens na te gaan op zoek naar kleingeld. Het doel is om een tekort aan euromunten te voorkomen.
Volgens de Federale Overheidsdienst Financiën zijn er voldoende munten in omloop, maar door het feit dat veel munten thuis liggen, is er toch een tekort. Dit leidt tot problemen bij winkels die niet genoeg wisselgeld hebben.
Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders meer dan vijftig munten in huis heeft, wat in België zou neerkomen op 212 miljoen ongebruikte munten.
De overheid raadt Belgen aan om vaker muntgeld te gebruiken bij kleine aankopen zoals een brood, krant of een drankje in de kroeg. Als alternatief kunnen de munten tegen vergoeding worden gestort bij de eigen bank of gratis bij de Nationale Bank. Daarnaast wijst de campagne op het feit dat liefdadigheidsinstellingen altijd blij zijn met giften.
Het inleveren van ongebruikte munten kan België veel geld besparen. Als slechts 2 procent van de munten wordt ingeleverd, kan er al meer dan 5 miljoen euro aan productiekosten worden bespaard. Bovendien is het beter voor het milieu, aangezien er veel CO2 wordt uitgestoten bij de winning en verwerking van grondstoffen voor munten.
Dit is niet de eerste keer dat Belgen worden opgeroepen om hun muntgeld uit te geven. In 2022 gebeurde dit ook al eens, toen er minder contant werd betaald vanwege corona en de productiekosten stegen door de oorlog in Oekraïne.
In Nederland is er geen oproep nodig volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank. Als er meer behoefte is aan munten, kunnen ze eenvoudig worden besteld.