Deelnemer survivalprogramma gediskwalificeerd voor doden van beschermde vogel

Gepubliceerd op 23/07/2024 16:00 in Opmerkelijk

Een deelnemer van het Amerikaanse survivalprogramma Race to Survive is gediskwalificeerd nadat hij in Nieuw-Zeeland een beschermde vogel heeft gedood en opgegeten. Cory Jones doodde een weka, een loopvogel die op veel plaatsen in het land met uitsterven wordt bedreigd.

In Race to Survive moeten de deelnemers in 40 dagen een route van 250 kilometer door de wildernis afleggen. Naast wildwatervaren, rotswanden beklimmen en door grotten navigeren, moeten ze ook zelf voedsel zoeken. In de show is te zien hoe ze aal, egel en ganzeneieren eten, maar het was van tevoren duidelijk gemaakt dat inheemse vogels met rust gelaten moesten worden.

Jones erkent dat hij door de extreme omstandigheden niet goed nadacht over zijn daad. Hij gaf toe: "Ik heb een fout gemaakt. Het was kortzichtig en dom."

Ondanks dat het doden van beschermde dieren in Nieuw-Zeeland kan leiden tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van ruim 50.000 euro, waren de autoriteiten mild. Jones en de productiemaatschappij hebben een officiƫle waarschuwing gekregen.

Een woordvoerder verklaarde: "Dit waren uitzonderlijke omstandigheden en de deelnemers waren uitgeput en hadden te maken met extreme honger, wat leidde tot een specifieke groepsdynamiek. Daarom werd een waarschuwing passend geacht."

Lees meer nieuws in opmerkelijk