Nederlandse hoogleraar wint Ig Nobelprijs voor onderzoek naar kop of munt

Gepubliceerd op 13/09/2024 10:00 in Opmerkelijk

De Nederlandse hoogleraar Eric-Jan Wagenmakers heeft een Ig Nobelprijs gewonnen in de categorie Waarschijnlijkheid voor zijn onderzoek naar kop of munt. Dit is het vijfde jaar op rij dat Nederlandse onderzoekers in de prijzen vallen. Ook Nederlands onderzoek naar dronken wormen viel in de prijzen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA) in samenwerking met een team van internationale wetenschappers. Ze onderzochten een eerdere voorspelling dat een munt bij kop of munt vaker landt op de kant die boven werd gehouden, hoewel het verschil minimaal was. Na het opgooien van een muntje 350.757 keer door 48 deelnemers bleek dat er een kans van 51 procent is dat de munt eindigt aan de kant die aanvankelijk boven lag.

Wagenmakers legde uit dat de specifieke werping van de munt ervoor zorgt dat deze net iets langer in de lucht blijft. Hij nodigt iedereen uit om het experiment zelf te herhalen.

De Ig Nobelprijzen worden jaarlijks uitgereikt in tien categorieën voor ludieke en verrassende onderzoeken die in erkende wetenschappelijke tijdschriften zijn gepubliceerd. De prijsuitreiking vond dit jaar voor het eerst sinds 2019 weer fysiek plaats op het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en verliep met de nodige chaos.

Een ander UvA-onderzoek won ook een Ig Nobelprijs in de categorie Scheikunde. Een Nederlands-Frans team liet dronken en nuchtere wormen racen om actieve polymeren te bestuderen.

Andere prijzen gingen onder meer naar onderzoeken die aantoonden dat nepmedicijnen met bijwerkingen effectiever kunnen zijn en naar zoogdieren die door hun anus kunnen ademen. De Ig Nobelprijzen worden gezien als de ludieke tegenhanger van de echte Nobelprijzen.

Lees meer nieuws in opmerkelijk