Nederlandse wetenschappers dragen bij aan ontwikkeling van quantuminternet
Gepubliceerd op 18/03/2025 08:00 in Tech
Een Europees onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft heeft een doorbraak bereikt in de ontwikkeling van quantuminternet. Dankzij dit team is er een besturingssysteem gebouwd waarmee quantuminternet geprogrammeerd kan worden zonder kennis van de technologie zelf.
Hoogleraar Stephanie Wehner, die het onderzoeksteam leidt samen met Franse en Oostenrijkse wetenschappers, benadrukt het baanbrekende karakter van deze vinding. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Het nieuwe besturingssysteem maakt het voor quantumwetenschappers mogelijk om quantuminternet te gebruiken zonder een speciale programmeertaal te kennen. Hierdoor wordt het toegankelijker en gebruiksvriendelijker voor mensen van verschillende disciplines.
Volgens hoogleraar innovatie Deborah Nas zal quantuminternet naar verwachting een extra laag vormen bovenop het normale internet. In eerste instantie zullen overheden en grote bedrijven er gebruik van maken, maar op de lange termijn is het ook mogelijk dat consumenten er gebruik van gaan maken.
De Rotterdamse start-up Q*Bird heeft al geƫxperimenteerd met quantumtechnologie in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam. Hierbij hebben ze een ultrabeveiligd netwerk gebouwd dat niet te hacken is.
Q*Bird-directeur Remon Berrevoets is erg enthousiast over de mogelijkheden van quantumcommunicatietechniek. Hij benadrukt de ongekende beveiliging van data die mogelijk is met deze technologie.
Nederland staat bekend als een van de koplopers op het gebied van quantumtechnologie. Het Nationaal Groeifonds heeft aanzienlijke investeringen gedaan om de ontwikkeling van quantumcomputers, -netwerken en -sensoren te stimuleren. Ook komt er binnenkort een grote Europese quantumcomputer in Amsterdam, gebouwd in opdracht van de Europese Commissie.
Hoewel Nederland fors heeft geĆÆnvesteerd in quantumonderzoek, lopen andere landen zoals Amerika, Duitsland en China ver voor. Toch is hoogleraar Stephanie Wehner optimistisch over de toekomst van Nederland op het gebied van quantumtechnologie. Ze benadrukt dat er meer investeringen nodig zijn om deze technologie te kunnen blijven ontwikkelen en te kunnen omzetten naar innovatie.