Europese Commissie beschuldigt Google van machtsmisbruik in online advertentiewereld

Gepubliceerd op 14/06/2023 21:00 in Tech

De Europese Commissie heeft Google opnieuw beschuldigd van machtsmisbruik in de online advertentiewereld. Google zou zichzelf hebben voorgetrokken ten opzichte van de concurrentie. Dit kan leiden tot een miljardenboete en mogelijk de gedwongen verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Google is dominant op het gebied van online advertenties en verdient hier veel geld mee. Brussel heeft nu specifiek onderzoek gedaan naar de onderhandelingen die achter de schermen plaatsvinden voor advertentieruimte elders op het internet.

De online advertentiewereld bestaat uit adverteerders, uitgevers en partijen die bemiddelen tussen de twee. Google is actief in alle drie de lagen met verschillende producten. Volgens Brussel maakt Google zich al sinds 2014 schuldig aan machtsmisbruik door aan zijn eigen bemiddelaar te 'verklappen' wat het beste bod is van concurrenten in een strijd om een plek op een website. Google vermeed concurrerende bemiddelaars, waardoor die van Google zelf het interessantst was. De commissie verdenkt Google ervan zijn eigen bemiddelaar een voorsprong te geven, waardoor de macht hiervan alleen maar groter wordt en Google een hoge prijs kan vragen voor de diensten.

De Europese Commissie zegt dat aanpassingen niet genoeg zullen zijn. Er is in feite sprake van belangenverstrengeling. De enige optie is dan de verkoop van een onderdeel van de advertentietechnologie die Google bezit. Dit is de vierde zaak van de Europese Commissie tegen Google, in de drie eerdere zaken kwam er uiteindelijk een miljardenboete.

Google is het oneens met de Europese Commissie en stelt dat het onderzoek zich focust op een smal onderdeel van hun advertentiedienstverlening. Het bedrijf stelt verder dat de advertentietechnologie websites en apps helpt om hun inhoud te bekorten en bedrijven helpt om nieuwe klanten te bereiken. Google zegt verder zich te zullen verzetten tegen het afstoten van een bedrijfsonderdeel.

Tegen alle zaken is Google in beroep gegaan, die procedures lopen nog bij het Europese Hof van Justitie. Het kan dus nog jaren duren voordat er in deze zaak uitsluitsel is. Of Google dan al eerder een bedrijfsonderdeel moet afstoten is de vraag.

Lees meer nieuws in tech