Europarlementariërs bespreken gebruik van kunstmatige intelligentie bij opsporing
Gepubliceerd op 14/06/2023 23:00 in Tech
Het Europees Parlement heeft een debat gevoerd over het gebruik van kunstmatige intelligentie bij opsporingsdiensten. Vooral het gebruik van speciale camerasystemen voor gezichtsherkenning bij kinderontvoering, terreurdreiging en criminaliteit is onderwerp van discussie.
Frank Hoen, oprichter van actiegroep Amber Alert Europe, pleit voor uitzonderlijke situaties waarin biometrische surveillance mag worden toegepast. Hij wijst erop dat uit een FBI-onderzoek blijkt dat 76 procent van de kinderen die dood gevonden worden na een ontvoering, binnen de eerste drie uur is vermoord.
CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers pleit ook voor de mogelijkheid om dergelijke camerasystemen te gebruiken bij opsporing, maar GroenLinks-parlementariër Kim van Sparrentak is kritisch. Zij wijst erop dat het CDA-voorstel zou betekenen dat de slimme camera's continu moeten aanstaan, en dat het voorstel zich al richt op verdachten van misdrijven waarop een gevangenisstraf van drie jaar staat.
Hoogleraar ict en recht Frederik Zuiderveen Borgesius is eveneens kritisch. Hij waarschuwt dat het toestaan van uitzonderingen voor gezichtsherkenning kan leiden tot een glijdende schaal, waarbij het systeem ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Bovendien is gezichtsherkenning volgens hem niet op een privacyvriendelijke manier toe te passen.
De Europese toezichthouders zijn tegen gezichtsherkenning in de openbare ruimte, omdat dit kan leiden tot een surveillancemaatschappij. John Riemen, hoofd van het Centrum voor Biometrie van de politie, erkent dat slimme camerasystemen bij opsporing handig kunnen zijn, maar dat de slagkracht ervan wordt overgewaardeerd. Het dragen van een pet kan bijvoorbeeld al leiden tot moeilijkheden bij het herkennen van gezichten.
Morgen zullen Europarlementariërs bepalen hoe de nieuwe wet eruit moet komen te zien. Het doel is om dit jaar nog een akkoord te bereiken over de nieuwe wet, die echter nog ongeveer twee jaar in werking zal treden.