Strijd om dominantie in AI tussen techbedrijven

Gepubliceerd op 17/06/2023 19:00 in Tech

Techbedrijven zoals Google, Microsoft en OpenAI zijn in een strijd om de dominantie op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie. Microsoft heeft geïnvesteerd in OpenAI met een miljard dollar om te profiteren van de technologie van de tekstgenerator ChatGPT. Google presenteerde vorige maand een nieuwe experimentele manier om te zoeken met generatieve AI. Er is echter geen consensus over of er daadwerkelijk sprake is van een AI-oorlog tussen de bedrijven.

ChatGPT is in korte tijd erg populair geworden en het aantal gebruikers groeide snel. Microsoft heeft volgens Rob Elsinga, National Technology Officer bij Microsoft, nog steeds een voorsprong op concurrenten op het gebied van chatbots, maar de ontwikkelingen staan nog maar aan het begin. "Het is belangrijk om die voorsprong vast te houden. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen en bedrijven vertrouwen hebben in jouw technologie", aldus Elsinga.

Frank van Harmelen, hoogleraar AI aan de VU, ziet wel degelijk een harde strijd tussen de techgiganten. Hij vindt dat er eerst regulering nodig is en dat de technologie nog niet geschikt is om uit te rollen over een breed publiek. "Het is vergelijkbaar met een nieuw medicijn. We weten niet goed bij wie die pil wel goed werkt en bij wie niet. We weten eigenlijk ook niet waarom die pil zo goed werkt. Maar we geven het wel alvast aan de paar honderd miljoen patiënten."

Google wacht met de uitrol van haar tekstgenerator in Nederland tot het aan alle wet- en regelgeving voldoet. Joris Schoonis van Google Benelux benadrukt dat Google niet te snel wil gaan en samen wil werken met academici en overheden om verantwoord te handelen op het gebied van AI.

Van Harmelen denkt dat grote Amerikaanse bedrijven niet zo dominant zullen blijven als nu het geval is. "De algoritmes, dus de rekenmethodes die je gebruikt om die modellen te maken, zijn bekend. Die worden ook nagebouwd. Dus ik denk dat Google en Microsoft en Facebook zich terecht een beetje op het hoofd krabben en denken: Dit is niet meer een technologie waar wij het alleenrecht op hebben. En wat mij betreft is dat maar goed ook."

Lees meer nieuws in tech